BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Kışın lastiklerin havasını indirmeyin!

"Kış lastiklerine zincir takılır mı takılmaz mı?" tartışmasına uzmanlardan yanıt geldi

Abone ol

Kış mevsiminin gelmesi ile araç kazaları da artmaya başladı. "Kış lastiklerine zincir takılır mı takılmaz mı?" tartışmasına uzmanlardan yanıt geldi. Petlas'ın Satış Sonrası Hizmetler Sorumlusu Mustafa Önen "Kış lastiklerine zincir takılır. Yeni nesil kış lastikleri yer ve zeminle temas ettiği müddetçe tutunmayı sağlıyor ama karın çok fazla yağdığı yerlerde yeri tırmalayacak mekanizmaya ihtiyaç vardır. Bu durumda da zincir devreye giriyor" dedi.

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte araç sürücüleri kışa uygun lastik seçimini yapmaya başladı. Fakat akıllara şu soru takıldı "Kış lastiğine zincir takılır mı?" Tüketici platformu Sikayetvar.com'a gönderdikleri maillerle vatandaşlar bu sorunun yanıtını ararken Petlas'ın Satış Sonrası Hizmetler Sorumlusu Mustafa Önen, Sikayetvar.com'a yaptığı açıklama ile konuya açıklık getirdi.

"Kar Lastiği Taktım Zincir Takmamak Olmaz"

"Kış lastiklerine zincir takılır" diyen Önen, nedenini ise şöyle açıkladı:
"Buradaki ana mantık yeni nesil kış lastikleri yer ve zeminle temas ettiği müddetçe tutunmayı sağlıyor. Ama karın çok fazla yağdığı yerlerde lastikler karın fazlalığından havaya kalkabiliyor ve şase üzerine kar biniyor. Bu durumlarda yeri tırmalayacak mekanizmaya ihtiyaç var. Dolayısıyla burada zincir devreye giriyor.

 Bu durumun bir de yasal boyutu var. Kar lastiği taktım diyerek arabada zincir koymamak olmaz. Kanun varsa buna uymak zorundayız trafik polisi de bunu yapıyor. Şehirlerarası yollarda buzlu zeminlerde trafik polisi yol hakkında bilgi alıyor. Yolun kar ile nasıl kapanacağı belli olmaz. Kar lastiği olsa dahi zincir takılmalı. Çünkü belli bir alanda lastik ne olursa olsun tutunma ihtimali olmayabiliyor. Karayolları zincirsiz gönderme diyorsa vatandaş zincir takmak zorunda."

Önen, şehir içi ulaşımda kar lastiği takmanın yeterli olabileceğini belirterek şehirlerarası yolculukta ise kar lastiği ile birlikte zincir de kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Önen,
"Standart yeni nesil gelişmiş teknoloji ile üretilen kar lastikleri şehir içi kullanımda iş görüyor. Karda araç kullanmak teknik bir iş. Her kar lastiği olan araç kaymayacak diye bir şey yok. Tamamen sürüş teknikleri ile ilgilidir" dedi.

Zincir Takmak Önemli Değil, Önemli Olan Sürüş Tekniği

Araç ve lastik kullanımında bazı yanlış bilgilerin olduğunu kaydeden Önen, şöyle devam etti:

"Kar kış şartlarında lastiğin havasını düşürün ki lastik yere iyice yapışsın denir. Tamamen yanlış bir uygulama. Lastik yere yapışmamalı. Standart havanın altına düşürülmemelidir.

Kar lastiği daha az riskli olsa da yol şartlarına göre aracı kullanmak en önemli önlemdir. Kar lastiğim var diye olması gerekenden hızlı gitmek tehlikelidir. Çünkü frene basınca karda 90 km hızla giden bir araç herhangi bir noktaya çarptığında 30 tondan fazla yük ortaya çıkıyor. Bunu nasıl durduracaksınız fizik kurallarını zorlamadan araç kullanılmalı. Fizik kuralları ihmal edildiğinde kazalar kaçınılmaz olur. Türkiye'de ortalama sıcaklıklar 10 derecenin altına düşmüyor. Sezon gelince kar lastiği takılmalı. Kasın ayının ilk haftası kış lastikleri takılmalı nisan sonuna kadar kullanılmalıdır."