BIST 10.644
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.494,20
HABER /  GÜNCEL

Vatandaş, nema kredisine saldırdı

Ziraat Bankası’nın 9 Şubat’ta uygulamasına başladığı nema rehinli bireysel krediye, vatandaşlar hücum etti. Ziraat Bankası, 10 günde rekor kredi verdi.

Abone ol Ziraat, 10 günde 650 trilyonluk nema kredisi verdi

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar’a göre, 9 Şubat’ta başlanan nema rehinli bireysel kredide, 560 bin kişinin aldığı kredi miktarı 650 trilyon lirayı buldu. Kişi başına ortalama kredi 1.1 milyar lira oldu.

ZİRAAT Bankası, 10 günde 560 bin hak sahibine, toplam 650 trilyon liralık nema rehinli kredi kullandırdı.

Ziraat Bankası’nın 9 Şubat’ta uygulamasına başladığı nema rehinli bireysel kredide, kişi başına kullandırılan ortalama kredi 1.1 milyar lira olarak gerçekleşti. ‘İçerde’ kalan altı taksit nemanın toplamı üzerinden, yüzde 2 faizle kullandırılan kredinin, haksahibinin kredi kartı borçlarının kapatılması amacıyla talep edileceği öngörüsü de doğru çıktı.

KART BORCU KAPATILDI:

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, nema rehinli kredinin ağırlıklı olarak beklentileri doğrultusunda talep edildiğini söyleyerek, kredi toplamının yaklaşık yüzde 80’nin kart borcu kapatma amacıyla kullanıldığını kaydetti. Kredi başvuru işlemlerinde, alınan kredinin nerede kullanılacağının vatandaşa sorulmadığını hatırlatan Çağlar, bu bilgiyi şubelerden sözlü enformasyon yoluyla derlediklerini söyledi. Genel Müdür, toplam nema ödemesi 90 milyon lira olan kişilerin bile, bu tutarı kredi almak için başvurduklarını, bu durumun da kendilerini üzdüğünü söyledi.

OFİSTE HİZMET:

Nema rehinli kredi için en fazla 1.5 ile 2 katrilyon lira düzeyinde bir talebi kabul edecek olan Ziraat Bankası, kurumsal ödemeler için ‘ofiste hizmet’ veriyor. Çağlar, şubeye gelip form doldurarak başvuran vatandaşların yanısıra; kurumsal müşterilerden, nema ödemelerinin kredi olarak ‘topluca kullandırılması’ yönünde talep aldıklarını belirterek, ‘300-500 kişiyi kapsayan talepler var. Şubeler organize ediyor, pazarlamacılarımız bu kurumların ofislerine giderek kredi işlemlerini gerçekleştiriyor’ dedi.

FAİZ İNDİRİM HAZIRLIĞI:

Ziraat Bankası, nema kredilerinde faiz indirimine hazırlandığı da öğrenildi. Genel Müdür Çağlar, uygulama yeni başladığı sırada düzenlediği basın toplantısında, piyasa koşullarının ‘aşağıya doğru’ gitmesi halinde, kendilerinin de yüzde 2’lil nema faiz oranında indirim yapabileceklerini söylemişti.

Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesinin ardından, Ziraat Bankası yönetiminin de nema faiz oranını düşürmeyi tartıştığı öğrenilirken, teknik hazırlıkların tamamlanmasının ardından bu indirimin açıklanması bekleniyor.

www.hurriyetim.com.tr