BIST 10.277
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.385,57
HABER /  GÜNCEL

Kara paracılar kara kara düşünecek

Dünya ekonomisinin olduğu gibi Türkiye ekonomisinin de en büyük düşmanlarından biri "kara para"! Ama alınan yeni önlemlerle kara para tarihe karışacak.

Abone ol Ekonomiyi kemiren kara paracılara kötü haber. Kurumsal hukuki ve teknik atakla yeni dönemde elektronik takip var

Türkİye, yeni dönemde kara para ile üç koldan mücadeleye hazırlanıyor. Ülkemizdeki kara para aklama suçu duyurularında ilk sırada uyuşturucu ticareti yer alıyor.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu’nca (MASAK) hazırlanan Faaliyet Raporu’na göre, yeni dönemde mevzuat değişikliği ve yeniden yapılanma ile kara para ile daha etkin bir mücadele verilecek. Söz konusu mücadelenin en önemli ayağını da yeni yasal düzenleme teşkil edecek.

Bu amaçla hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurumunun Teşkilat ve Görevleri İle Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Yolsuzluğun Önlenmesi Hakkında Kanun Taslağı, yakında Başbakanlığa sevk edilecek. Kimlik tespiti, şüpheli işlemlerin bildirilmesi, devamlı bilgi verme, belgelerin muhafaza ve ibrazı gibi suç gelirlerini önlemeye dönük unsurları da yeniden düzenleyen taslak ile terörün finansmanı da müstakil bir suç haline getirilecek.

AB destekliyor

Taslakta kara paranın yerini suç geliri kavramı alırken, çıkar amaçlı suç örgütleri , terörle mücadele, bankacılık ve sermaye piyasası suçları ile organ ve doku alınması, saklanması ve zimmet suç geliri kapsamına giriyor. Suç gelirinin başkalarınca bilinerek iktisap edilmesi, kullanılması, değerlendirilmesi, dönüştürülmesi, devredilmesi, transfer edilmesi, sınır ötesi harekete tabi tutulması veya niteliğinin, kaynağının, yerinin, durumunun, hareketinin zilyet ya da malikinin gizlenmesi ya da olduğundan değişik gösterilmesi de aklama suçu sayılıyor. Suç geliri olarak sayılan suçlardan mahkumiyet kararı verilmesi halinde suç geliri nemaları ile birlikte müsadere edilecek. Kara parayla mücadelenin ikinci ayağını ise AB’nin de destek verdiği mücadele kapasitesinin güçlendirilmesi projesi oluşturacak. Söz konusu proje ile AB mevzuatı ve uygulamalarıyla paralel olarak kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile etkin bir hukuki, kurumsal ve teknik çerçeve geliştirilecek. Söz konusu proje ile MASAK, Gelirler, Merkez Bankası, bankalar, adli sicil, tapu ve emniyet kayıtlarına elektronik ortamda anında ulaşabilecek.

Uyuşturucu başı çekiyor

Bu arada MASAK verilerine göre, karapara aklama suçu duyurusunda bulunulan incelemelerin öncül suç gruplarına göre dağılımında uyuşturucu ticareti başı çekiyor. MASAK’ın 8 yıllık faaliyetleri sonucunda aklama suçuna ilişkin olarak Cumhuriyet Savcılıklarına yapılan 183 suç duyurusunun 62’sini uyuşturucu madde ticareti oluşturdu. 2004’de yüzde 1.4 artış gösteren uyuşturucu madde ticareti başvurusu, toplam suç duyurularının da yüzde 34’ünü meydana getirdi. Aklama suçu duyurularının öncül suçlara dağılımında uyuşturucu madde ticaretini, yüzde 17.4 ile kaçakçılık, yüzde 16.4 ile nitelikli dolandırıcılık ve iflas, yüzde 14.2 ile de evrakta sahtekarlık, meşruiyet belgelerinde sahtecilik izledi.


www.tercuman.com