BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,96
ALTIN 2.435,50
HABER /  EKONOMİ

Vatandaş dolara hücum etti!

Türkiye’deki yatırımcı 24 Mayıs-24 Ağustos arasında 9.3 milyar dolar alıp bankalara yatırdı.

Abone ol

İNTERNET HABER-Kurlar mayıs ortasından itibaren ABD Merkez Bankası Fed’in açıklamaları ve Gezi olaylarının etkisiyle yükselişe geçerken, dövizdeki talebi sadece yabancı değil yerli yatırımcıların da desteklediği ortaya çıktı.

Ekonomi yönetimi döviz piyasasında özellikle yabancıların alımları üzerinde dururken, yerli yatırımcı da mayısın son haftasından ağustosun son haftasına kadar geçen üç aylık süreçte toplam 9.3 milyar dolarlık döviz aldı. Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’deki bankalarda bulunan şirket ve şahıslara ait döviz tevdiat hesaplarının miktarı söz konusu dönemde 134.9 milyar dolardan 144.2 milyar dolara yükseldi.

Döviz tevdiatlarındaki yükselişte aslan payını euro hesapları aldı. 24 Ağustos’ta 40.5 milyar euro olan söz konusu hesaplar, 5.17 milyar euroluk yükselişle 23 Ağustos’ta 45.7 milyar euroya yükseldi. Aynı dönemde dolar hesaplarındaki artış 2.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Diğer dövizler ve altın hesaplarında ise 1.7 milyar dolarlık düşüş meydana geldi.

BU KEZ ALAN KAZANDI
Geçtiğimiz yıllarda dövizdeki yükselişler kısa süreli olduğu için aldığı dövizlerden zarar eden yatırımcılar bu kez kazandı. Mayıs ayının son haftasından itibaren ağustosun son haftasında kadar döviz alımını sürdüren yatırımcı ortalama 2.50 TL fiyattan euro, 1.90 TL’den de dolar satın aldı. Kurlar son olarak dolarda 2.05, euroda ise 2.70’in üstüne çıkarken döviz alanların ortalama karı euroda yüzde 8.4, dolarda ise yüzde 7.9 olarak gerçekleşti.

YABANCI 13 MİLYAR DOLAR ÇIKARDI
Türk Lirası’ndan dövize geçen sadece yerli yatırımcı değil, yabancıların alışları da sürüyor. Merkez Bankası verilerine göre mayıs ayı ortasından itibaren yabancıların bono, hisse senedi ve repo piyasasından çıkardığı para tutarı 4.77 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 2 milyar dolara yakın bölümünü hisse senedi piyasasından çıkan para oluştururken kalanını Hazine bonoları ve repodaki yabancı yatırımları oluşturdu. Bu rakama ek olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın geçen hafta açıkladığı veriye göre swap tabir edilen borç piyasasından çıkan yabancı yatırımı tutarı da 8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece üç ay içinde piyasalardan hesaplanabilen yabancı yatırımı çıkışı 13 milyar dolara ulaştı.