BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Van'da umuda yolculuk dramı

Van'da barakalarda yaşam mücadelesi veren sığınmacılar, çıktıkları umut yolculuğundan pişman değiller.

Abone ol

Çoğu Afganistan'dan kaçak yollarla Türkiye'ye gelen ve Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Van Ofisi'ne yaptıkları başvurunun sonucunu bekleyen geçici sığınmacılar, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Bazılarının belli bir kira ödeyerek, bazılarının ise ücret ödemeden kaldıkları barakalarda yaşayan sığınmacılar, komşularının yardımıyla geçiniyor.

Afganistan'dan umut yolculuğuna çıkan ve 24 gün sonra Van'a varan bir aile ise, Halilağa Mahallesi Kazım Karabekir Bulvarı üzerinde
yaşam mücadelesi veriyor. Lüks binaların yanında bir hayırsevere ait arsa üzerinde kurdukları barakada çocuklarıyla birlikte yaşam mücadelesi veren aile, isimlerinin açıklanmasını istemiyor. Afganistan'da daha zor şartlar altında yaşadıklarını ifade eden aile fertleri, umut yolculuğuna çıkmaktan pişman olmadıklarını söyledi. Gelirleri olmadığı için birkaç ailenin bir araya gelerek aynı barakada yaşadığını da ifade eden Afgan uyruklu aile, üçüncü bir ülkeye gidecekleri günü bekliyor.

Mazlum-Der Van Şubesi üyeleri Fatma Erdemci ve Sümeyye Akman ise, aileleri ziyaret ederek eksikliklerini tespit ettiklerini söyledi. Ailelerle sohbet ederek onlara hem moral verdiklerini hem de acil ihtiyaç duydukları konularda dernek olarak gerekli yardımları yaptıklarını ifade eden Fatma Erdemci, "Mülteci sorunu sadece Van'ın değil dünyanın sorunudur. Şu an Türkiye'de 14 bin geçici sığınmacı var. Van'da ise 2 bin 400 geçici sığınmacı yaşamaktadır. Bunların çok ciddi sorunları var. Bu sorunlar luslararası mülteci politikalarından kaynaklanan sorunlardır. Van'da yaşayanlara baktığımız zaman barınma, gıda, giyim, kısmi eğitim ve sağlık gibi konularda problem yaşıyorlar. Biz dernek olarak düzenli olarak bu insanları ziyaret ediyoruz. Bunlara imkanlarımız dahilinde yardımlar yapıyoruz. Bunların sorunları sadece Mazlum-Der'in pansuman çözümleri ile hal olunacak sorunlar değil. Van'daki yetkililerin bu işe el atması gerekir" dedi.