BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Van'da genel anestezi ile diş tedavisi

Van'da daha önce diş tedavisi için büyük şehirlere gitmek zorunda kalan engelliler, artık kentte tedavi ediliyor.

Abone ol

Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Orhan Çetinkaya, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde oluşturulan ameliyathane ve servisle, bu konudaki eksikliklerin giderildiğini söyledi.

Çetinkaya, ''Zihinsel engelli çocuklarımız ve vatandaşlarımızın diş tedavileri, altyapı eksikliğinden dolayı ilimizde yapılamıyordu. Bundan dolayı hastalarımız il dışına çıkmak zorunda kalıyorlardı. Hızlı bir çalışma ile bu altyapı oluşturuldu. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'mizde ameliyathanesi, polikliniği ve servisiyle tamamen zihinsel engelli vatandaşlarımıza yönelik bir birim oluşturuldu. Bu birimle, artık zihinsel engelli vatandaşlarımız il dışına çıkmayacak'' dedi.

Engelli hastaların genellikle ağızlarındaki sorunu dile getiremediğini ifade eden Çetinkaya, ''Mevcut çürük veya diğer sıkıntılar görülse bile, normal bir erişkin hasta gibi tedaviye çoğu zaman müsaade etmezler. Dolayısıyla bu tür hastaların tedavileri, ancak uyutularak yani genel anestezi altında mümkün olabilmektedir. Daha önceki poliklinik veya muayene şartlarında kısmi uyutma ile daha sınırlı tedaviler yapılabilmekte iken, bugün tam donanımlı ameliyathanede portable diş ünitesi ile genel anestezi altında her türlü diş tedavisi daha risksiz ve daha rahat uygulanabilmektedir'' şeklinde konuştu.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Şebnem Kartal ise, merkezde ilk genel anestezi ameliyatıyla zihinsel engelli bir hastanın tedavi edildiğini belirterek, ''Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kurulduğu yıldan bu yana, sürekli zihinsel engelli hastalarla karşılaşıyorduk. Bu tür hastaların tedavileri yapılamıyordu. Bundan dolayı hasta yakınları mağdur oluyordu. İl Sağlık Müdürümüzün desteğiyle merkezimizde bu yönde bir çalışma yaptık ve bir birim oluşturduk. Şu an ameliyathane, poliklinik ve servisimizle hizmet vermekteyiz. İlk hastamızı da tedavi ettik. İlerleyen zamanlarda zihinsel engelli hastalarımızın diş dolgularını da yapmaya başlayacağız'' dedi.
Yeni kurulan birimde tedavi edilen ilk hasta olan 11 yaşındaki zihinsel engelli Naci Doğruer'in babası Mehmet Doğruer de, çocuğunun tedavisini gerçekleştiren bütün personele teşekkür ettiğini belirterek, ''Bizim gibi engelli çocukları olan aileler çok iyi bilir. Bakımı zor olan evlatlara sahibiz. Dişi ağrıyan çocuğumun tedavisinin burada yapılamayacağını, bundan dolayı dışarıya sevk edileceğini düşünüyordum. Buraya geldiğimde hemen tahliller yapıldı. Bir saat içinde ameliyata aldılar. Çocuğumun işlemden önce ve sonra böyle sakin duracağını düşünmüyordum. Aynı gün içerisinde bütün işlemleri tamamlandı. Tüm tedavisi gerçekleştirildi. Sabah geldik, öğleden sonra taburcu olduk'' diye konuştu.