BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,78
ALTIN 2.469,57
HABER /  SAĞLIK

Vaka sayısı düşmeden neden normalleştik? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü açıkladı

"Neden vaka sayılarımız tamamen düşmeden normalleşiyoruz?" sorusuna yanıt veren Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Salgın eskisi kadar ağır hastalığa neden olmuyor" ifadelerini kullandı.

Abone ol

sosyal medyadan koronavirüs salgınına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Mart ayında salgının yükselme döneminde tespit edilen günlük 800 yeni olgu ile bugün tespit edilen günlük 800 olgu aynı değil" diye konuştu.

"Yoğun bakım hastası azaldı"

Normalleşme sürecine değinen Prof. Özlü, açıklamasında şunları kaydetti:

Salgının başlarında sadece semptomu olan kişilere test yapıyorduk. Dolayısıyla pozitif olan günlük vaka sayılarımızın tamamı hastaydı. Bunların yüzde 23'ünün hastaneye yatırılarak tedavisi gerekiyordu. Oysa şimdi test yapılan kişilerin yüzde 96'sı asemptomatik kişiler ve pozitif olanların sadece yüzde 2,3'ünü hastanede tedavi ediyoruz.

Testi pozitif çıkan günden güne yeni olgu sayılarımız çok fazla düşmese de, yoğun bakımda takip edilen ve yapay solunum cihazına bağlanan hasta sayılarımız giderek azalıyor.

"Salgın eskisi kadar ağır hastalığa neden olmuyor"

Bu, hastalığın artık daha hafif seyrettiği ve virüsün eskisi kadar ağır hastalığa neden olmadığı anlamına geliyor. Fakat bunu hemen virüs mutasyon geçirdi, virülansı (hastalık yapma potansiyeli) azaldı anlamına gelmeyebilir.

Etkili diğer faktörler

Alınan tedbirlerle ve yazın gelmesiyle virüsün bulaşının azalması, test sayımızın artması, asemptomatik kişilere test yapmamız, 65 yaş üstünü iyi korunmamız, erken ve etkin tedavi yaklaşımımız bu sonucun elde edilmesinde etkili olabilecek faktörler.

Mart ayında tespit edilenle bugün tespit edilen aynı değil.

Yani, mart ayında salgının yükselme döneminde tespit edilen günlük 800 yeni olgu ile bugün tespit edilen günlük 800 olgu aynı değil. "Neden vaka sayılarımız tamamen düşmeden normalleşiyoruz?" sorusunun bir cevabı da burada, aslında.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Dünyada koronavirüs vaka sayısı 6 milyon 500 bini geçti
Foto Galeri Dünyada koronavirüs vaka sayısı 6 milyon 500 bini geçti Galeriye Gözat