BIST 9.712
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.428,74
HABER /  GÜNCEL

Vadideki siyasetçiler kimler?

Kurtlar Vadisi-Irak herkesin dilinde. Seven de var sevmeyen de. Peki bu filmi hangi siyasetçiler izledi?

Abone ol

Kamuoyu haftalardır Kurtlar Vadisi-Irak filmini konuşuyor. Tezkere ile başlayan anti Amerikan karşıtlığını zirveye çıkaran film hakkında fırtınalar koparılıyor. Milliyetçi ve ulusalcı kesimin akın ettiği sinema salonlarına burun kıvırarak bakanlar da az değil.  Ankara'da filmden ziyade filme kimlerin katıldığı ve ne söylediği konuşuluyor. Batılı basın filmden ziyade filmi izlemeye giden ve tek nefeste izlediğini söleyen siyasetçilere kafayı taktı.

Film Irak savaşı ile başlayan Türkiye'nin içine kapanmasını ve ulusalcı bir politika izlememesini isteyenlerin seslerinin dana gür çıktığı bir ortamda vizyona girmesi izlemme oranını ister istemez artırdı.

ABD'NİN TEPKİSİ YAPILAN YORUMLARA OLDU

The Washington Times gazetesi yazarlarından Nicholas Birch, yayımlanan makalesinde filmin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın film hakkında "onaylayıcı" yorumlarda bulunduğunu yazdı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül filmin, Hollywood stüdyolarında üretilen bazı filmlerden daha sert olmadığını ileri sürdü.

Washington Post gazetesi filmden ziyade diziye geniş yer ayırdı. Haberde dizide iki komplo teorisi işlendiği İkiz Kulelerin bombalanmasının Yahudilere önceden bildirildiği ve bu nedenle hiç bir Yahudi'nin olay esnasında ölmediği ayrıca Kürtlere yardım ettiğinin işlendiği bilgilerine yer verildi.

Avrupa basını ABD basını kadar olmasa da filmin ABD karşıtlığını körüklediğini yazdılar. Liderlerin ve ve Emine Erdoğan'ın sözleri aktarıldı. NATO'nun Amerikalı komutanı da filme değinenler arasında yer aldı. Avrupa'da bulunan ABD askerlerinden filmden uzak durmaları istendi. Beyaz Saray'ın tepkisi de gecikmedi: "Türkleri aşağılayan bir filmin galasına First Lady'nin ya da Temsilciler Meclisi Başkanı'nın gittiğini düşünebiliyor musunuz?"


ARINÇ TEK NEFESTE İZLEDİ

Amerikan karşıtı olduğu gerekçesiyle kamuoyunu bölen film siyasetçileri de böldü. Başbakan Erdoğan filmin galası yapılmadan özel gösterimle izledi.Asıl gürültü koparan ise siyasetçilerin boy gösterdiği filmin Ankara galası oldu. Galaya, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve eşi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve kızları, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ve eşi, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı..

HAŞİM KILIÇ DA BEĞENDİ

Emine Erdoğan film için ""Çok heyecanlıyım, çocuklarla gurur duydum" demiş Arınç ise tek nefeste izlediğini söylemişti. Bu sözler Amerikan basınında uzun süre yazıldı. En tuhaf tablolardan birisi de Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın sözleri oldu. Galaya katılan Kılıç'ın "Dzinin toplumun bazı gerçeklerini yansıttığı için ilgiyle izlendiği" şeklindeki sözleri dikkat çekti. AK Parti'nin milliyetçi kanadının önde gelen ismi Küşat Tüzmen galada Necati Şaşmaz ve Billy Zane'in yanından hiç ayrılmamıştı.

BAHÇELİ İZLEMEDİ

Filmi Genelkurmay kademesinden komutanların henüz izlemediği gelen haberler arasında. Cumhurbaşkanı Sezer ve Deniz Baykal filmi izlemeyenler arasında. MHP lideri Bahçeli de filmi izlemeyenler arasında. Bir basın toplantısında Kurtlar Vadisi-Irak filmi hakkında düşüneleri ve ve milliyetçi kesimin filme olan ilgisinin sorulması üzerine Bahçeli, filmi henüz izlemediğini ve milliyetçi kesimden de diziden hoşlananlar olmasının çok doğal olduğunu kaydetmişti.

AĞAR İKTİDARA ŞAŞTI

Filme iktidar yetkililerinin övgülü yaklaşımını gören DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar bu ilgniç tabloya şu sözlerle dikkat çekti: "Benim garibime giden, (filme konu olan) bütün bu gelişmeler içinde siyasi sorumluluğu olan bizdeki hükümet çevrelerinin filmi beğenmeleridir."

İnternethaber/Oktay Sağlam