BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,96
ALTIN 2.444,22
HABER /  POLİTİKA

Başkentte Hamas krizi

İsrail Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'nın Hamas brifingi davetini kabul etmedi.

Abone ol

İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi, Dışişleri'nin Hamas brifingi davetini kabul etmedi.
     
Büyükelçi, daveti reddetme gerekçesini, "Hamas hala İsrail'i yok etmek istiyor, tavrı belli, bu konuda brifing almamıza gerek yok" sözleriyle açıkladı.
     
Dışişleri Bakanlığı, Hamas heyetinin Ankara ziyaretinin ardından Ortadoğu Dörtlüsü olarak bilinen ABD, Avrupa Birliği, Rusya ve Birleşmiş Milletler'in Ankara'daki misyon şeflerini bilgilendirmişti.
     
İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi'ye ise pazartesi günü için randevu verilmişti. Ancak Hamas'ın Filistin'deki yemin töreninde İsrail'in varlığını tanımaması üzerine İsrail, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın davetini reddetti.
     
"Türkiye ile her konuyu her şartta konuşmaya hazırız" diyen İsrail Büyükelçiliği yetkilileri, Hamas'ın tavrının yemin töreninde ortaya çıktığını, bu konuda herhangi bir brifing almalarına gerek olmadığını belirtti.

 Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal ve beraberindeki heyet 16 şubatta Ankara'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti.

İsrail yönetimi de ziyarete tepki göstermişti.
     
Hamas lideri Meşal’in Ankara ziyareti İsrail’le Türkiye arasında krize neden olmuştu.
     
Ziyaretle ilgili açıklama yapan İsrail Başbakanlık Sözcüsü Raanan Gissin, ''ziyaret, iki ülke ilişkilerinde derin yara açacak büyük bir hata. Biz, Abdullah Öcalan ile bir araya gelsek siz ne hissedersiniz?" demişti. Gissin’in Hamas’la PKK’yı karşılaştırması Ankara’yı rahatsız etmişti.
     
Gissin'in sözlerini 'talihsiz', açıklamadaki benzetmeleri de 'yersiz ve yanlış' bulduğunu duyuran Dışişleri, konuyla ilgili olarak bir yazılı açıklama yapmıştı. Dışişleri yetkilileri bu konuda rahatsızlığı İsrail makamlarına da iletmişti.