BIST 10.159
DOLAR 32,24
EURO 35,10
ALTIN 2.468,53
HABER /  GÜNCEL

V şeklinde uçan kuşların sırrı

Mısır taneleri neden patlar? ya da Yağmur bir anda boşalmak yerine neden damla damla yağar? Hiç merak ettiniz mi?

Abone ol

Bu tür sorular uzayıp gidiyor. Özellikle doğa olayları ve canlılar dünyasında sıkça karşımıza çıkıyor.

İnsanoğluna şaşırtıcı ve bir o kadar gizemli görünse de hepsinin bir bilimsel açıklaması var elbette. İşte şaşırtıcı bazı konuların merak edilen cevapları...


Gökyüzü neden mavidir?

Gökyüzündeki mavilik atmosferden kaynaklanmaktadır. Atmosferin dışındaki boşluk yani uzay simsiyahtır. Güneş ışınları suya atılan bir taşın oluşturduğu yuvarlak dalgacıklara benzer biçimde yayılırlar. Bu şekilde atmosfere çarpan ışık dalgası, hava molekülleri içindesaçılıma uğrar ve yeni bir dalga şekline dönüşüp mavi ağırlıklı bir renkte gözümüze ulaşır.

Karanlıkta kedilerin gözleri neden parlar?

[PAGE]



Kedilerin gözlerinde ışığı yansıtan bir madde bulunur. Ağ tabakasının arkasındaki bu madde üzerine düşen ışığı birkaç misli çoğaltarak geri yansıtır.

Yağmur bir anda boşalmak yerine neden damla damla yağar?

[PAGE]



Soğuk hava katmanlarında elektrik yüklü toz zerreciklerine yapışan su buharı bulutları oluşturur. Bulutlar hareket ettikçe toz zerreciklerinin üzerine yapışan buhar çoğalır ve damlanın çapı genişler. Artık taşınamayacak kadar büyüyünce de aşağı doğru düşerler.

Mısır taneleri neden patlar?

[PAGE]

Mısır taneleri nişasta ve bir miktar da nem içerir. Isınan mısır tanesinin içindeki nem buharlaşıp genişler. Oluşan basınca dayanamayan tane de patlar

Göçmen kuşlar neden “v” şeklinde uçarlar?

[PAGE]





Kuşlar kanatlarını çırpınca arkalarında hava yükselmesi oluştururlar. Arkadan gelen kuş yükselen havanın etkisinden yararlanır ve uçmak için daha az enerji harcar. Aynı uçuş yolunda olmak görüş alanını daraltır. Bu nedenle arkadan gelen kuş öndekinin kanatlarının ucu hizasında uçar. Bu uçuş düzeni, topluluk halinde uçan kuşların “v” şeklinde görünmelerini sağlar.


Gök neden gürler?

[PAGE]



Şimşek çakması sonucunda ortaya çıkan sıcaklık havayı ısıtır ve genişletir. Bu genleşme sonucunda birbirinden hızla uzaklaşan hava molekülleri gök gürültüsü dediğimiz o korkunç sesi çıkarır.


Buzluktan çıkardığımız buzluğa elimiz neden yapışır?

[PAGE]



Ellerimizde az da olsa bir miktar nem vardır. Buzluktan yeni çıkardığımız bir buz kalıbını tuttuğumuzda parmaklarımızdaki nem donar ve buz kabına yapışır.


Sis lambaları neden sarıdır?

[PAGE]



Sisi en kolay delip geçen ışık kırmızı ışıktır. Kırmızı ışık aydınlatma bakımından zayıf olduğundan sis lambalarında sarı ışık kullanılır. Sarı ışık sisi delme bakımından kırmızı ışıktan pek de geri değildir.