BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  GÜNCEL

Uzun vadeli dış borç imkansız

Küresel dalgalanma bankaların dış kaynak bulma imkanlarını da etkiliyor. İş Bankası Genel Müdürü Özince tedirgin.

Abone ol

İş Bankası Genel Müdürü Özince, uzun vadeli dış borç bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini belirtti.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, küresel piyasalarda yaşanan kriz nedeniyle Türk bankalarının uzun vadeli dış borç bulmasının neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi.

CNBC-e’nin yayının katılan Özince, kısa vadeli kaynak bulmanın da zorlaştığını belirterek, “Önümüzdeki dönemde kredi maliyetleri libor+1-1.5 puan seviyelerine çıkabilir. Bankalar maliyetleri katlanarak görecekler” dedi.
Haberin devamı

Özince, bankacılıkta kredi hacminin daralmaya başladığını, önümüzdeki dönemde bankaların kredi verme konusunda daha temkinli olacaklarını söyledi.

BANKA ÖZELLEŞTİRMESİNDE FIRSAT GERİDE KALDI
Bankacılık sektöründe stratejik yatırımcı açısından yabancı payında ciddi bir artış beklemediğini vurgulayan Ersin Özince, “Kamu bankalarının özelleştirilmesinde önemli bir fırsat dönemi geride kaldı” diye konuştu.

Türk bankalarının sermaye ihtiyacı olmadığını ifade eden Özince, çevre ülkelerdeki fırsatlara ilişkin şunları söyledi: “Böyle sıkıntılı dönemlerde çevre ülkelerden önce Türkiye’deki potansiyeli değerlendirmeleri daha gerçekçi geliyor. Çevremizdeki ülkeler çok büyük ekonomilere ve bankacılık sistemine sahip değil. İş Bankası da fırsatçı yaklaşımla yurtdışı olanaklarını değerlendirecektir.”

Özince, bankaların kredi verme iştahının çok azaldığını vurgulayarak “Son birkaç haftaya kadar durum bu kadar ciddi değildi ancak Lehman Brothers’ın iflası ve piyasalardaki aşırı ısınma hepimizi ciddi şekilde güçlü likidite politikalarına yönlendirdi. Bu durum çoğunluğu orta ve uzun vadeli olan kredi taleplerini etkileyecek” dedi.

MESLEK HAYATIMDA BÖYLE KRİZ YOK
Küresel krize değinen Özince, “Güven bunalımı da dikkate alınırsa, kriz kolay kolay bitecek gibi görünmüyor. Meslek hayatımda bununla kıyaslanacak bir kriz yok” dedi. Hükümetin gündeminin ekonomi odaklı olmasını istediklerini belirten Özince, kaybedecek zamanın olmadığına dikkat çekti.