BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Uzmanlar Koşaner'in itirafları için ne dedi?

Koşaner'in terörle mücadeledeki başarısızlığı itiraf etmesinin ardından, terör uzmanları ve hukukçular da önemli tespitlerde bulundu.

Abone ol

Işık Koşaner'in terörle mücadeledeki başarısızlığı itiraf etmesinin ardından, terör uzmanları ve hukukçular da önemli tespitlerde bulundu.

Yüksek Askerî Şûra öncesi emekliliğini isteyerek görevi bırakan eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydının yankıları sürüyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu ileri sürülen ses kaydında ortaya konulan itirafları 'kurumsal intihar' olarak değerlendirdi. Laçiner, "Sözü edilen görevliler, bir an önce askerî mahkemede yargılanmalı." dedi. Ses kaydında geçen unsurların soruşturulması gerektiğini belirten Laçiner, mevcut Genelkurmay Başkanı'nın da bu konuları bir an önce masaya yatırıp gereğini yerine getirmesi gerektiğini bildirdi. Ses kaydında yapılan eleştirileri yedi-sekiz yıldır söylediğini vurgulayan Prof. Dr. Laçiner, sadece Koşaner değil, diğer komutanların da aralarında sohbet ederken bu konuları konuştuğunu bildiğini belirtti.

Ses kayıtlarını yorumlayan emekli askerî Hâkim Albay Faik Tarımcıoğlu, TSK'nın hantal bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Tarımcıoğlu, "Çukurca'daki saldırı bir daha göstermiştir ki, TSK'yı içeride de sabote eden birileri var. Bu kişiler, ordunun hantal hareket etmesi için elinden geleni yapmaktadır." dedi. Ordu içindeki iletişim eksikliğinin de hantal bürokrasiden kaynaklandığının altını çizen Tarımcıoğlu, "Eğer Hantepe olayında koordinatlar tam olarak verilmiş olsaydı o gün baskın yaşanmayacaktı. Ancak Heronlar tarafından çekilen görüntüler, vaktinde birliklere bildirilmediği için maalesef bu sıkıntıları yaşıyoruz." görüşünü dile getirdi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü Uzmanı Prof. Dr. Aytekin Geleri de "Başbakan Erdoğan'ın çerçevesini çizdiği yeni terörle mücadele konseptinin hayata geçirilmesi kaçınılmaz. Bu anlamda TSK, asli görev alanına, yani yurtdışı savunmaya dönmeli, bu konuda uzmanlaşmalı ve profesyonel bir yapıya kavuşmalı." dedi. Ses kaydını 'malumun ilanı' olarak değerlendiren emekli Yarbay Tevfik Diker ise şöyle konuştu: "Koşaner Paşa, Genelkurmay Başkanı olarak ifade ettiği sorunları çözemeyeceğini anlamış olmalı ki emekliliğini istedi. Bu bir noktada kaçıştır. TSK bugüne kadar kendi işini bir kenara bırakıp başka işlerle uğraşmanın bedelini ödüyor. TSK'nın işi mi Bilvanis'i takip etmek? TSK, savcı mı, polis mi? TSK, eğitim yapacak, harbe hazır olacak."

KOŞANER'İN AKLI HEP SİLİVRİ'DEYDİ

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, internete düşen ses kaydıyla ilgili olarak, "Bu itirafları okuyunca, keşke Balyoz tutuklamalarından değil de itiraflarına konu olan gerekçeler sebebiyle görevinden istifa etseydi, bence daha onurlu bir iş yapardı diye düşünüyorum." dedi. Tayyar, şöyle konuştu: "PKK'nın inlerine ilişkin, çok ciddi hazırlanmış operasyon planları vardı. Ancak bu planların hayata geçirilebilmesi için Koşaner'le konuşulduğunda gerekli tepkiyi alamadılar. Çünkü kafası sürekli Silivri'deydi. Dolayısıyla son istifalar, teröristle mücadeleyi de daha anlamlı hale getirmiştir."