BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Uzaydan Dünyaya atlayacak

Emekli hava indirme komandosu bir rekora hazırlanıyor. İnanamayacaksınız!

Abone ol

Emekli hava indirme komandosu Michel Fournier, Fransız ordusunun 1980’lerde yaptığı askeri dayanıklıklılık tatbikatı için seçilen üç adaydan biriydi. Tatbikatta, 125 bin fit (38 kilometre) yükseklikten paraşütle atlamanın mümkün olup olmadığı deneniyordu. Fransız ordusu, projeyi 1988 yılında rafa kaldırdı, ama Fournier yıllar sonra işi tek başına bitirme kararı aldı. Bugün 63 yaşında olan Fournier, hedefi daha da büyüterek gelecek ay rekor kırmayı planlıyor. Fournier, hava şartlarının müsait olduğu gün, Kanada’nın Saskatchewan ovası üzerinde kendisini boşluğa bırakacak.

40 KM YÜKSEKLİK
Fournier, bir meteoroloji balonuyla 40 kilometre (131 bin 200 fit) yükseliğe çıkacak. Eksi 100 derecelik dondurucu soğuk ve havasızlığa karşı, 35 bin sterline (100 bin YTL) mal olan özel karbon bileşimli giysi ve oksijen destekli kask kullanacak. Fakat Fournier’i zorlayan, soğuk değil, sıcak olacak. Nitekim uzay tulumu, havanın sürtünme kuvvetiyle karşılaştığında 65 dereceye kadar ısınacak.

1700 KM HIZ
37 saniye içinde ses hızını aşması beklenen Fournier, 7 dakikalık serbest düşüşte saatte 1700 kilometreyi aşan bir hıza ulaşacak. Havada saatte 1224 km olarak ölçülen ses hızını aşarken oluşacak "sonik" dalgadan özel kulaklıkları sayesinde korunacak olan Fournier, havanın yoğunluğunun arttığı 3000 metre irtifada paraşütünü açacak. Yüksek irtifadaki düşük hava yoğunluğu nedeniyle "limit hız" daha yüksek olduğundan muazzam bir hıza ulaşacak olan Fournier, toplam 8 buçuk dakika içinde yere inecek.

LAKABI DELİFİŞEK
Fournier, "Endişelenmediğimi söylesem yalan olur, ama aynı zamanda çok heyecanlıyım. Bu, bilinmeyene atlayış olacak" dedi.

"Delifişek" lakaplı Fransız, başarılı olursa, ses hızını serbest düşüşle geçen ilk insan olmanın yanısıra üç rekor daha kıracak. Bunlar, en uzun süreli atlayış, en yüksekten paraşütle atlayış ve bir insanın balonla ulaştığı en yüksek irtifa. 1960 yılında kırılan 30 kilometrelik en yüksekten atlayış rekoru, hala Amerikalı bir test pilotunun elinde.