BIST 10.067
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.434,55
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzayda şaşırtan keşif 200'den fazla...

Gök bilimciler, 200'den fazla bebek galaksi kümesi keşfetti. Galaksi kümelerinin karanlık maddeye ışık tutması bekleniyor.

Abone ol
"Astronomy and Astrophysics" dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarı California Üniversitesi'nden David Koo, şimdiye kadar ilk kez bu kadar çok sayıda bebek galaksi kümesi bulduklarını açıkladı.

KARANLIK MADDE YAPIŞTIRICI GİBİ GALAKSİLERİ BİR ARADA TUTUYOR

Kümelerin büyük miktarda karanlık madde içerdiğine işaret eden Koo, "Karanlık madde, tıpkı bir yapıştırıcı gibi galaksileri bir arada tutuyor. Galaksi kümelerinin, evrenin büyük bir kısmını oluşturan karanlık maddenin doğasıyla ilgili ipuçlarını bulmamıza yardımcı olacağını düşünüyoruz" dedi.

SADECE 3 MİLYAR YAŞINDA

Keşfedilen galaksi kümelerinin, sadece 3 milyar yaşında olduğu sanılıyor. Bilim adamları, evrenin halihazırda 14 milyar yaşında olduğunu varsayıyor.

EVRENİN EN ZENGİN PARÇALARI

Koo, "Bu tür gök ada kümelerine yüzde birlik bölge diyoruz. Bunlar, evrendeki en konsantre bölgeler. Hem görünür hem de görünmeyen madde içeren bebek galaksiler, evrenin en zengin parçaları olarak da nitelendiriliyor" diye konuştu.

HER KÜMEDE 10 GALAKSİ BULUYOR

Galaksi kümeleri, uzaya fırlatılan en büyük kızıl ötesi teleskop olan Herschel Gözlemevi'nin gönderdiği veriler sayesinde bulundu. Gök bilimciler, her bir kümede en az 10 galaksi bulunduğunu ve bu galaksilerin Dünya'nın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden bin 500 kat daha hızlı yeni yıldızlar doğurduğunu ortaya çıkardı.

KARANLIK MADDENİN SIRLARINI ÇÖZMEK İÇİN EN İYİ ARAÇ OLABİLİR

Araştırmaya katılan Arizona Üniversitesi Astronomi Bölümü'nden Brenda Frye da "Bebek galaksiler, karanlık maddenin sırlarını çözmek için en iyi araç olabilir. Galaksi kümelerinin nasıl hareket ettiğini bulabilirsek, karanlık maddenin yer çekim etkisini ölçebiliriz" dedi.