BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Uyuyan hücre mi yalnız kurt mu?

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Reina'yı kana bulayan terörist hakkında konuştu.

Abone ol

Tetikçi uyuyan bir hücrenin mensubu mu yoksa kimseden talimat almadan harekete geçen yalnız kurt mu? Ya da eylem doğrudan bir gizli servis kurgusu mu?..

Miliyet yazarı Tunca Bengin bu soruları eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş'e sordu ve aldığı cevapları köşesine taşıdı. Öneş’in yanıtı şöyleydi:

YANLIZ KURT DEĞİL

“Peşinen servis işi diyemeyiz ama uzun namlulu bir silahla yapılan bu eylemin daha önceden mutlaka gözetlemesi keşfi yapılmış ve kaçma ihtimallere üzerinde çalışılmış. Yapılış şekli, teröristin içeriye girişi, kısa zamanda eylemi yaparak kaçması ve şu ana kadar yakalanamaması tek kişi olmadığını kesinlikle gösteriyor. O nedenle  uyuyan bir hücrenin mensubu ya da Suriye’den sınırdan geçerek gelmiş, planlanmış bir eylem olarak bakılması gerektiğini düşünüyorum. Yalnız kurt olmadığı mutlak. Ancak bu katliamı yapan kişi yalnız kurt olsa dahi mesele Türkiye’nin içinde bu tür varlıkların bulunuşu ve önemli olan da bu. Çünkü bu durum Ortadoğu’yla ve Türkiye’nin doğrudan El Bab’da yaptığı mücadeleyle bağlantılı gelişme. DAEŞ’le mücadelede sadece Türkiye’nin ön planda gitmesi, teröristlerin doğrudan Türkiye’yi hedef aldığını ve bunu devam ettireceğini gösteriyor.”

İSTİHBARAT VE GÜVENLİK ZAAFİYETİ

“Böylesine bir eylem ihtimalinin yüksek olduğu biliniyor ve istihbaratlar dolaşıyor, Reina ise İstanbul’da konumu,ifade ettiği yaşam tarzı itibarıyla eylemlerde öncelik alabilecek bir yer ve bir kişinin böylesine hemen içeriye girip, eylemi yaptıktan sonra kaçması istihbaratın ve güvenliğin yetersizliğini zaten gösteriyor. Karşılaştığımız olay evet bir terör olayıdır ama terör olayının siyasal, sosyal, dış politika, psikolojik, ekonomik boyutları var çok katmanlı bir olay o bakımdan mesele birinci planda öncelikle siyasetin çözüm üretmesi gerekir. Siyasetin üretimiyle ilgili istihbarat bağlantısı, güvenlik bağlantısı konuşulabilir.”