BIST 10.153
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.403,47
HABER /  GÜNCEL

Uyanıkken BEYNİ açıldı

Beyninde tümör vardı. Kafatası açıldı. O muhabbetteyken, operasyon yapıldı.

Abone ol İzmir'de 52 yaşındaki bir Mehmet Çoban'ın, felç olma riski bulunduğu için, uyutulmadan, kafatasında açılan küçük bir delikten beynindeki tümörü çıkarıldı.

"UYANIK AMELİYAT"
AA TARAFINDAN
FOTOĞRAFLANDI. İŞTE O
FOTOĞRAFLAR!
  


Ege Üniversitesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sertaç İşlekel'in yürüttüğü operasyon, AA tarafından da görüntülendi.
Mehmet Çoban'ın beyninde, kol ve bacak hareketlerini düzenleyen bölgede tümör tespit edildi. Tümör çıkarılırken hastanın felç olma riski vardı.

Bunu engellemek için hastanın bayıltılmadan ameliyat edilmesi gerekiyordu. Profesör İşlekel, ''Ameliyat sırasında hastaya (elini kaldır, bacağını kıpırdat) gibi komutlar veriyoruz. Bunları yaptırarak hareketlerini test ederken, hastanın motor sahasına zarar vermemiş oluyoruz ve tümörü güvenli şekilde çıkarıyoruz.''

Prof. Dr. İşlekel, Çoban'ın beyninde çok geniş bir açılım yapmadıklarını, radyoloji tetkikleriyle ulaşmaları gereken noktayı tespit ettiklerini, gerekli işaretlemelerden sonra çok geniş bir kafatası kemiğini kaldırmadan, küçük bir delikten tümörü çıkardıklarını söyledi.

UYANIK AMELİYATIN YARARLARI

Klasik ameliyatlarda hasta ameliyat edildikten sonra sonucunun görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr.İşlekel, ''Bu yöntemde ameliyat sırasında sonuçları görüyorsunuz. Uyanık olarak yapılan ameliyatlar sonucunda hiçbir hastamda, güç kaybı, konuşma bozukluğu, felç olmadı'' dedi.

ACI DUYMUYOR

Bu tür operasyonlarda beyin dokusu acı vermiyor. Ancak kafatasında ağrılar duyuluyor. Bunun için de ağrı kesici iğne ve lokal anestezi yapılıyor.

HASTA HEYECANLIYDI

Doktorlar ameliyatı gerçekleştirdiği sırada evli ve üç çocuk babası Mehmet Çoban, AA muhabirine rahatsızlığını anlattı. Çoban, ''Kamyon şoförüyüm, direksiyon başında bayılmışım. Daha sonra hastaneye kaldırmışlar. Öneri üzerine Sertaç beyi bulduk. Şimdi uyumadan ameliyat oluyorum. Korku ve heyecan var'' dedi.

Ameliyat sırasında doktorun talimatlarıyla kolunu ve bacaklarını sallayan, sorulara cevap veren Çoban, yaklaşık 2 saat süren ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.