BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.383,69
HABER /  GÜNCEL

Ürküten iklim senaryoları

Kıyamet yaklaştı yaklaşıyor. Küresel ısınma Türkiye'yi suya hasret bırakacak. İşte felaket senaryoları...

Abone ol

Küresel ısınmanın "yüksek oranda görüleceği" Akdeniz Havzası'nda dağlık kesimlerdeki bitkilerin yarısının kaybına yol açacağı, tarımsal üretimde düşüşe neden olacağı bildirildi.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye'nin (WWF-Türkiye) raporuna göre, 45 bin kilometrelik kıyı şeridi, ılık, kuru yaz iklimiyle dünyanın en sevilen tatil yeri olan Akdeniz, dünya turizminde turistlerin yüzde 30'unun tercih ettiği en önemli turizm bölgesi özelliğini taşıyor. İklim değişikliği çerçevesinde 20-50 yıl içinde 2 derecelik sıcaklık artışının ciddi anlamda etkileyeceği Akdeniz ve Türkiye'de Konya Ovası, dünya üzerinde küresel ısınmadan en fazla etkilenecek bölgelerin başında geliyor.

2 derecelik artışın anlamı
Sadece 2 derecelik artışın Akdeniz'i adeta cehenneme çevireceği belirtiliyor. 2 derecelik artış sonucunda Akdeniz iklimi daha da ısınacak, kuraklık geniş ölçüde hissedilecek. Bu artış Kuzey İtalya ve Türkiye gibi denizin hafifletici etkisinden uzak kalan iç kesimlerde 5 derecelik artış olarak hissedilecek.

Akdeniz'de yıllık yağış miktarının düşmesi, yıl boyunca kurak zamanların değişmesi ve uzaması, yangın tehlikesinin altı haftaya kadar uzaması bekleniyor. Bu durum turizmi ciddi anlamda etkileyecek.

Sıcaklık ve kuraklık yüzünden tarımsal üretimin olumsuz etkileneceği, fasulye, soya fasulyesi ve mercimek gibi ürünlerin veriminin düşeceği belirtiliyor.

İklim değişikliği Türkiye'de Akdeniz Havzası'nı kuraklıkla vuracak. Mevcut etkisiyle bile tüm Akdeniz Havzası'nda yağışlar son 25 yılda yüzde 20 azaldı ve daha da azalacak.

2050'de Akdeniz’de deniz seviyesinin 20-40 santimetre oranında artması bekleniyor. Bu durumdan en çok zarar görecek yerler, Türkiye ve Cezayir gibi ülkeler ve deltaları olacak.

Küresel ısınma, Akdeniz’in dağlık alanlarındaki bitkilerin yarısının kaybına yol açacak. Bu durum özellikle İspanya ve Fransa’da daha vahim sonuçlara bitki türlerinin yüzde 80 oranında kaybolmasına neden olacak.

Suya hasret kalacağız
Küresel ısınma Türkiye'yi sıcak dalgalarının süresinin altı haftaya uzamasıyla etkileyecek. Yangın tehlikesi ve kurak günlerin sayısı üç haftayı aşacak. Türkiye, tarım politikasını, sulama tekniklerini değiştirmezse, iklim değişikliğinin de etkisiyle susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Türkiye bu gidişle su fakiri ülkeler arasına girecek.

Giderek azalan yağışlar, kaçak su kullanımı ve yer altı suyuna olan yoğun talep sonucu yer altı su seviyeleri hızla düşüyor. Yer altı kaynaklarında eksilen tatlı suyun yerine tuzlu su girişi olmakta, bunun etkisiyle yer altı suları nicelik ve nitelik olarak sürekli bozuluyor.