BIST 10.258
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.408,69
HABER /  GÜNCEL

'Ürdün'deki Suriyelilerin durumu alarm veriyor'

Birleşmiş Milletler, Ürdün'deki Suriyeli mültecilerin hızla yoksulluk sınırı altına sürüklendiğini bildirdi. Her altı mülteciden biri günde sadece bir dolarla geçinmek zorunda.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) Ürdün'deki Suriyeli mültecilerin hızla büyük bir yoksulluğa sürüklendiğini bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, uluslararası yardımların yetersiz kalması yüzünden krizin giderek büyüdüğünü belirtti.

Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre, Ürdün'de 620 bin Suriyeli mülteci bulunuyor.

BM'nin 2014'te Ürdün'deki kampların dışında yaşayan yaklaşık 150 bin Suriyeli mültecinin evine yapılan ziyaretlerde elde edilen verilere dayanan raporuna göre, her altı mülteciden biri yoksulluk sınırının altında, günde bir dolarla yaşıyor.

Dışarıdan yardıma muhtaç olanların sayısı ise giderek artıyor.

Guterres, dondurucu soğuk ve elektrik kesintilerinin sorunu daha da kötü hale getirdiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler raporunda, araştırma için ziyaret edilen konutların yaklaşık yarısında ısıtma olmadığı, dörtte birinde elektiklerin kesintiye uğradığı, yüzde 20'sinde ise tuvaletlerin çalışmadığı belirtildi.

Ev masraflarının yarıdan çoğunu kiranın oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, mülteci ailelerin masrafı kısmak için evleri paylaşmak zorunda kaldığı kaydedildi.

Mülteciler dondurucu soğuklarda elektriksiz ya da çok az elektrikle yaşıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres yardımları koordine etmek için Ürdün'de

Yardımların koordinasyonu için Ürdünlü yetkililerle görüşen Guterres şöyle konuştu:

"Uluslararası camia mültecilere yaptığı yardımları artırmazsa aileler durumla baş etmek için çok ağır yollara başvurmak zorunda kalacak. Çalışmak için okuldan ayrılan çocuklar çoğalacak, para karşılığında seks de dahil olmak üzere istismara zorlanan kadınların sayısı artacak."

Ürdün'deki mültecilerin çoğu dağıtılan yiyecek yardımına muhtaç.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği en zor durumdaki 21 bin Suriyeli aileye her ay para yardımı yaptığını bildirdi.

2014 yılının sonundan bu yana 10 bin ailenin daha bu yardıma hak kazanacak kadar yoksul olduğu belirlenmesine rağmen kaynak yetersizliğinden yardım yapılamadığı bildiriliyor.