BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Unutulmaya yüztutan meslekler

Van'da 40 yıldır elle kundura imal eden Mehmet Durmuş, mesleklerinin ölme noktasında olduğunu açıkladı

Abone ol

Van'ın Erciş İlçesi'nde 40 yıldır elle kundura imal eden Mehmet Durmuş, ayakkabı fabrikalarının çoğalmasıyla birlikte kendi işlerinin de durma noktasına geldiğini söyledi.

Atatürk Caddesi üzerinde bulunan işyerinde elle kundura imal eden Durmuş, tüketicilerin eskisi gibi kendilerini talep etmediğini, bunun altında yatan nedenini ise kundura fabrikalarının ürettiği ayakkabılardan kaynakladığını belirtti. Son zamanlarda Türkiye pazarına Çin, Suriye ve Mısır gibi ülkelerin de katılımıyla, ayakkabı satışlarının çok ucuzladığını ifade eden Durmuş, kundurada rahatlık ve kalitenin insanlar tarafından pek fazla aranmadığına dikkat çekti.

Bu arada, Erciş'te geçmiş yıllar içinde 30 çırak yetiştirdiğini, bunlardan bir kaçı dışında diğerlerinin mesleği bıraktığını anlatan Durmuş, "Gittikçe yaygınlaşan ve kaliteden uzak seri kundura imalatının çoğalması, en fazla biz küçük esnafı etkiledi. Düşünün, iki paket sigara fiyatına piyasada ayakkabı satılıyor. Oysa biz öncelikle insan sağlığının ön planda tutuyoruz. Bir çift ayakkabıyı 3 günde bitiriyoruz. Kaliteden kesinlikle ödün vermediğimiz gibi, yaptığımız ayakkabıların ömrü ise seri üretime göre 3 kat daha fazla" dedi.