BIST 10.911
DOLAR 32,21
EURO 35,04
ALTIN 2.446,47
HABER /  GÜNCEL

Ünlü oyuncudan Türk sinemasına eleştiri

Ünlü sinema sanatçısı Perihan Savaş, dünyanın birçok ülkesinde sinemanın devlet tarafından desteklendiğini belirterek, "Bizde devlet desteğ...

Abone ol

Ünlü sinema sanatçısı Perihan Savaş, dünyanın birçok ülkesinde sinemanın devlet tarafından desteklendiğini belirterek, "Bizde devlet desteği yok çünkü insanların uyandırılmaması gerekiyor, sürekli uyumaları gerekiyor" dedi.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde (AÜ) gerçekleştirilen 16’ncı Uluslararası Eskişehir Film Festivali’ne katılarak Onur Ödülü’ne layık görülen ünlü sinema sanatçısı Perihan Savaş, bir basın mensubunun, "Türk sinemasına yeterince değer veriliyor mu?" sorusu üzerine, “Hayır, kısa net hayır. O kadar iyi oyuncularımız ve o kadar iyi yönetmenlerimiz var ki. Bir kere kesinlikle yurt dışına açılmamız gerekiyor. Yurt dışı pazarımız olması gerekir. Maalesef biz bir Bollywood bile olamıyoruz” dedi.
Sinema konusunda gençlere tavsiyelerde bulunan Savaş, “Özellikle sinemayı seven, çalışan, sinema adına her türlü fedakarlıkta bulunan gençlerin haricinde bir de sinemayı sadece parasal ve şöhret olarak gören gençlerimiz var. Onların bu yanlış yoldan dönmeleri gerekiyor. Türkiye’de sinema yapmak çok zor, sinemacı olmak çok zor. Eğer bunu taşıyabileceklerse bu işe gelsinler, taşıyamayacaklarsa bence gelmesinler” diye konuştu.

“İNSANLARIN UYANDIRILMAMASI GEREKİYOR”
Sinemanın Türkiye’de bir gönül işi olduğunu ifade eden Savaş, dünyanın her yerinde sinemaya ve sinemacılara devlet desteği sağlandığını fakat Türkiye’de devletin bu desteği sağlamadığını kaydetti. Savaş, “Tabii ki insan istiyor ki yurt dışına açılsın, oradaki filmlerle yarışsın. Biz burada nasıl Amerikan filmlerini, Fransız filmlerini izliyorsak oradaki sinemalarda da Türk filmlerini izlemek istiyoruz. Maalesef böyle bir pazar oluşturulmuyor. Tabii bunda devletin de desteği lazım. Dünyanın her yerinde bütün sinemalarda, sinemacıların arkasında devletin desteği var ama bizde yok. Bizde çünkü insanların uyandırılmaması gerekiyor, sürekli uyumaları gerekiyor. Yapılan filmlerde ve sanatçıların verdiği mesajlar hep, ‘Uyanın, yanlış bunlar’ şeklinde olduğu için de tabii ki mümkün olduğu kadar yok edilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
(İHA)