BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Üniversiteli kızların cebi dolacak

Üniversiteli erkek öğrencilere kötü haber. Başbakanlık bursları, erkeklere daha az verilecek. Tabi bu en çok kızlara yarayacak. Kızların cebi parayla dolacak...

Abone ol

Kız öğrencilerin üniversite okumalarını özendirmek için, bu yıl kızlara verilecek burs sayısı artırılacak. Karşılıksız olarak verilen bursların büyük bölümü kızlara ayrılacak.

Kızların okullaşması için yürütülen ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyası gibi bir proje, üniversite düzeyinde de planlanıyor. Buna göre, kız öğrencilerin üniversite okumasını teşvik için, verilecek burs sayısı artırılacak. Sporcu ve başarılı kız öğrencilere özel imkanlar tanınacak.

ÜNİVERSİTEDE okumak için baba ocağından ayrılıp gurbete çıkan gençlere kucak açan devlet yurtlarına bahar geliyor. Yurtlarda, son 2 yıldır ‘ranza’ sistemini terkedip ‘karyola’ sistemine geçen YURTKUR, oda modeli ile birlikte, burs-kredi modelinde de önemli atılıma hazırlanıyor. Kızların okullaşması için yürütülen ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyası gibi bir proje, üniversite düzeyinde de planlanıyor. Buna göre, kız öğrencilerin üniversite okumasını teşvik için, kızlara verilecek burs sayısı artırılacak. Karşılıksız olarak verilen bursların büyük bölümü, halen yurt konusunda da öncelik tanınan kızlara ayrılacak.

RENGARENK NEVRESİM

Yurtlarda, öğrencilerin yaş gruplarına uygun renk ve desenlerde nevresim ve pamuk yastık yerine elyaf yastık kullanımıyla birlikte bu yıl, hijyenik ortamı sağlamak amacıyla battaniye yerine elyaf yorgan kullanılması planlanıyor.

İNTERNET CAFELER

Halen 195 bin yatak kapasitesiyle hizmet verilen toplam 209 yurttan 180’inde bulunan internet cafe ile 65 yurttaki jetonlu çamaşır makinasının, gelecek yıl tüm yurtlara yaygınlaştırılması hedefleniyor.

ELEKTRONİK İMZA

YURTKUR, yeni dönemde ayrıca ‘yemek kuponu’ uygulamasına da son veriyor. Bunun yerine yemek yardımlarının takibi bilgisayar ortamında yapılacak. Öğrenci giriş-çıkışlarında da, ‘imza’ uygulamasından vazgeçilecek ve elektronik uygulamaya geçilecek.

ASGARİ ÜCRETTEN

YURTKUR, bu yıl bir ‘ilk’i daha gerçekleştirerek, 2005-ÖSS’de, 4 puan türünde ilk 100’e giren en başarılı öğrencilerin burs miktarını artırdı. Buna göre, başarılı öğrencilerin bursu, halen 110 milyon lira olan normal burs miktarının 3 katı olacak. ÖSS’deki en başarılı 400 öğrenciye, 12 ay boyunca asgari ücrete yakın burs verilecek.

SPORCUYA 3 KAT

Üniversite öğrencisinin spora yönelmesi için, 3 kat burs uygulaması, ‘amatör milli’ sporcuları da kapsayacak. Üniversitede okuyan ve herhangi bir spor dalında amatör milli olanlar, aylık 330 milyon alacak.

12 AY BURS

Bu yıla kadar 3’er aylık dönemler halinde ödenen burs ve krediler de, artık aylık olarak ödeniyor. Burs ve krediler, öğrencilere, okulların açık olduğu 9 ay değil, yaz tatilini de içine alacak biçimde 12 ay veriliyor.

Koğuş modelinden duşlu televizyonlu özel odaya

En çok 4 kişilik ahşap mobilyalı, karyola sistemi ile döşenen YURTKUR yurtlarında, ‘koğuş modeli’nden duşlu-tuvaletli odalara geçiliyor. Otel standartında, banyo-tuvalet, TV, buzdolabı, telefon, ahşap mobilyalarla döşenecek odalarda, özürlü öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik ortamlar da hazırlanacak. YURTKUR, bu yıl yatırım programına koyduğu, duşlu oda ve karyola sistemine göre planlanan 11 adet yeni yurdu tamamlayarak, yeni dönemde 9 bin 750 yatak kapasitesini daha hizmete sunmayı planlıyor.

Haber: Kamuran Zeren
Kaynak:
www.hurriyetim.com.tr