BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,38
HABER /  GÜNCEL

Üniversitelerde eylem var

Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Komisyonu, üniversitelerdeki başörtüsü yasağını protesto etti.

Abone ol Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Komisyonu, üniversitelerdeki başörtüsü yasağını protesto etti. Derneğe üye yaklaşık 50 kişilik bir grup, ellerinde 'Özgürlük istiyoruz' pankartlarıyla Belediye İşhanı önünde basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Komisyonu Başkanı Ferhat Toslak, bugün bir takım uydurma nedenlerle başlatılmış olan ve uzun yıllardır kamu kurumlarında, öğretim kurumlarında ve sınavlarda zorbaca uygulanmaya devam edilen fiili başörtüsü yasağını kınamak ve bu yasak karşısındaki dik duruşu ortaya koymak için toplandıklarını söyledi.

Toslak, başörtüsüyle ilgili bir yasağın Anayasa Mahkemesi kararlarıyla konamayacağı gibi, anayasa ve kanunlarla da temellendirilemeyeceğini belirterek, "Zira kişilerin dilediği kutsala inanma hakkı olduğu gibi, bu dinin gerekliliklerini de yerine getirme hakkı ve özgürlüğü vardır. Ve bu haklar evrensel insan hakları olarak kabul edilmiştir. İşte bu sebeptendir ki bu temel hakkın, akla mantığa sığmayan gerekçelerle ve dayatmalarla ihlal edilemez. Asıl sorgulanması, yargılanması ve yasaklanması gereken bu uygulamalardır." dedi.

Kamusal alan özel alan ayırımlarıyla veya idarenin tarafsızlığı argümanlarıyla da bu yasağa, hukuka dayanan bir zemin temin edilemeyeceğini ifade eden Toslak, laikliği koruma adına uygulanan bu yasağın, esasında laikliğe de aykırı olduğunu belirtti.

Toslak, kendisini demokratik olarak lanse eden bir ülkenin böylesi bir hakka sınırlama getirmesinin mümkün olamayacağına değinerek, "Bu haksız uygulama, beraberinde başka ihlallere de kapı açmıştır. Bu dayatmalara maruz kalan bir kısım başörtülü ülke evladı, yurt dışında eğitim görmek zorunda kalırken, yine bir kısım hanım kardeşimiz de bu uygulamalar neticesinde eğitim öğretimini yarıda bırakmaya itilmiş, eğitim hakkından mahrum bırakılmıştır." diye konuştu.