BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.430,38
HABER /  POLİTİKA

Unakıtan göz önünde satıyor

TBMM Genel Kurulunda, Anavatan'lı ve CHP'li vekiller, Bakan Unakıtan'ı eleştiri yağmuruna tuttu...

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ile hisse satış işlemleri için tanınan ve 2005'te sona eren 5 yıllık sürenin, 10 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Teklifin tümü üzerinde CHP grubu adına söz alan Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, bankacılık sektöründe yoğun bir yabancı ilgisi olduğunu söyledi. Hamzaçebi, 2 yıl önce yüzde 10'ların altında olan sektördeki yabancı sermaye payının, bugün IMKB'deki banka hisseleriyle birlikte yüzde 36'lara ulaştığını belirtti.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan da özelleştirmenin yanında olduklarını, ancak AK Parti zamanında yapılan özelleştirmelerin şaibeli olmasından endişe ettiklerini söyledi.

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler'in, ''Yapılan ihaleler içinize siniyor mu?'' sorusunu yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ANAVATAN grubundan birisinin böyle bir soruyu kendisine sormasının büyük talihsizlik olduğunu söyledi.

Unakıtan, özelleştirmelerin Turgut Özal zamanında başladığını hatırlatarak, ''İçimize çok iyi siniyor. Türkiye'nin geleceği, güveni ve istikrarı için bu kanunlar çıkarılmalı, demirperde gerisi dediğimiz ülkelerde bile özelleştirmeler yapıldı, bitirildi'' dedi.

ANAVATAN'lı milletvekillerinin, ''Siz ne yaptınız?'' şeklinde laf atması üzerine Bakan Unakıtan, yapılanların ortada olduğunu, 20 yıla yakın sürede 8 milyar dolar, son 4 yılda ise 18 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını kaydetti.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören'in, ''Babalar gibi satarsınız'' diye laf atması üzerine Bakan Unakıtan, ''Evet, biz herkesin önünde satış yapıyoruz. Bir Allahın kulu çıkıp da 'ihaleye girdim hakkım yendi' demedi'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından 1. madde oylamasında karar yeter sayısı bulunamaması üzerine Başkanvekili İsmail Alptekin, birleşime ara verdi. Verilen aranın ardından da karar yeter sayısı bulunamaması nedeniyle Alptekin, yarın saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.