BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.395,51
HABER /  GÜNCEL

Unakıtan borsacılara gürledi

Maliye Bakanı Unakıtan borsa yatırımcısına fena gürledi. Unakıtan kararsız yatırımcılara sert çıktı.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, borsadaki yerli oyuncuların, kısa vadeli kar peşinde koştuklarını ve yaptıkları işlemlerle yabancıların da kafasını karıştırdıklarını ifade ederek, ''Hareketlerine dikkat etmeleri, ekonominin görünümünü bozmamaları lazım. Bozarlarsa ne olur? O zaman ben de yapacağımı bilirim'' dedi.

Unakıtan, Mayıs ayı bütçe uygulama sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın IMF ile 3. Gözden Geçirme Görüşmeleri'nin ardından dile getirdiği, bütçedeki ''harcama tavanının'' kaç olduğunun sorulması üzerine Unakıtan, bütçede yer alan harcama kalemlerinin ''harcama tavanını'' oluşturduğunu belirterek, bu rakamların üzerine çıkılmayacağını belirtti.

Örneğin Yeşil Kart'taki harcama fazlasının başka bir kalemde oluşacak açık ile dengelenebileceğini dile getiren Unakıtan, ''Neticede bütçe ne gösteriyorsa o kadar harcama yapılacak'' dedi. Unakıtan, bütçe gelirlerinde oluşabilecek fazlalığın harcamaya yönlendirilmeyeceğini ve burada da tasarruf yapılacağını ifade etti. Unakıtan, bu tablonun, Türkiye'de mali disiplinin ''fevkalade'' iyi gittiği ve güçlendiği anlamına geldiğini söyledi.

Kurumlar Vergisi'nin yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirilmesini öngören yasal düzenlemenin bütçeye ne kadar yük getireceği sorusu üzerine Unakıtan, bütçenin bu düzenleme öngörülerek hazırlandığını ifade etti. Bakan Unakıtan, çeşitli çevrelerden de kendilerine, kaybın ne kadar olduğuna yönelik sorular geldiğine işaret ederek, ''Elbetteki kayıp oluyor ama bütçeyi buna göre hazırladık'' diye konuştu.

Ekonomideki son gelişmeler karşısında alınan tedbirlerin piyasada ''beklenen tepkiyi yaratmadığı'' ifade edilerek, yorumunun sorulması üzerine Maliye Bakanı, serbest piyasa ekonomisinde piyasanın kendi kararlarını kendisinin verdiğini vurguladı ve kendilerine düşen görevin, piyasaya sağlıklı bilgi vermek olduğunu söyledi. Bugünkü toplantının da bu amaca hizmet ettiğini kaydeden Unakıtan, piyasanın yine kendi algısına göre hareket edeceğini, kendilerinin de gerekli adımları atmayı sürdüreceklerini belirtti.

DAR ALANDA KISA PASLAŞMA...
Dalgalı kur ile ilgili ''dar alanda kısa paslaşma yapıldığı'' yönündeki ifadesi anımsatılarak, ''bunu kimlerin yaptığının'' sorulması üzerine Unakıtan, borsanın bir anda yükselmesinin şirketlerin çok iyi duruma geldiği ya da ters yöndeki hareketin, kötü duruma düştükleri anlamına ''tam'' olarak gelmediğini belirtti. Maliye Bakanı Unakıtan şöyle konuştu: ''Bilhassa bizim borsada yerli oyuncularımız var. Yerli oyuncularımız çok fazla karın da peşinde oluyorlar. Uzun vadeli, istikrarlı bir yatırımcı manzarası çizmiyorlar maalesef, gün içerisinde gerekli gereksiz, açığa alımlar, satışlar, birtakım şeyler, yabancıların da kafasını karıştırıyor.

Yabancılar bana göre borsada daha uzun vadeli istikrarlı yatırımcı. Onlar yabancıların da kafalarını karıştırıyorlar. Hareketlerine dikkat etmeleri lazım, Türk ekonomisinin görünümünü bozmamaları lazım, bunları bu kadar açık söylüyorum. Bozarlarsa ne olur? O zaman ben de yapacağımı bilirim.'' Unakıtan, böyle bir durumda tavrının ne olacağını soran bir gazeteciye de, ''tabii ki her yapacağımızı açıklamıyoruz ama yapacağımızı biliriz'' yanıtını verdi.