BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Umreye gidip CIA'e sığındı

Ne nerede, nasıl ve niye gitmeliyim? Ne kadar bütçem olmalı diye merak ediyorsanız, işte internethaber farkıyla sizinle.

Abone ol

İran'ın önde gelen nükleer fizikçilerinden olan ve 30’lu yaşlarda olduğu bildirilen Şahram Amiri, geçen haziran ayında umre için gittiği Suudi Arabistan’da sırra kadem basmıştı.

Amerikan televizyonu ABC News, ismini açıklamadığı istihbarat kaynaklarına dayandırılan haberinde, Devrim Muhafızları’na yakın bir kurum olan Tahran’daki Malik Aştar Üniversitesi uzmanı Amiri ile ilgili şu iddiayı ortaya attı:

“Amiri’nin ortadan kayboluşu, CIA’in uzun süredir yaptığı planın bir sonucu. CIA, Amiri’nin taraf değiştirmesi için çalışıyordu. Bir aracı yoluyla Amiri’ye ABD’ye yerleşmesini önerdiler. Tek bir nükleer uzmanın eksilmesi İran’a bir darbe vurmasa da, bu uzmanın nükleer program hakkında neler bildiği önemliydi. Amiri teklifi kabul ettiğinden beri CIA’e çok yardımcı oldu. ABD’nin İran’ın nükleer programı konusundaki değerlendirmelerini doğrulayan bilgiler verdi. Sonuçta CIA, İran’a bir istihbarat darbesi vurdu.”

İran: Hayır, kaçırıldı

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, 7 Ekim’de yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Amiri’yi tutuklayıp ABD’ye gönderdiğini savunmuştu. İran’ın muhafazakarlara yakın Civan Gazetesi de CIA’i suçlamıştı.

Amiri vakası, İran’ın nükleer sırlarına sahip olduğu belirtilen bir diğer isim olan eski Savunma Bakanı Yardımcısı Ali Rıza Askari’yi hatırlatıyor. 2007 yılında Türkiye’deyken kayıplara karışan Askari’nin de ABD’ye kaçtığı öne sürülmüştü. Tahran, Askari ve Amiri dışında üç nükleer uzmanının kaybolması veya öldürülmesinden ABD’yi sorumlu tutuyor.