BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,57
ALTIN 2.377,49
HABER /  GÜNCEL

Uluslararası denetçiler ikramiyeler açıklansın diyor

Uluslararası bankacılık denetleme ve düzenleme kurumu Basel Komitesi, bankalardan çalışanların ikramiyelerini açıklamalarını istedi.

Abone ol

Denetçiler, bankaların ikramiye ödemelerinin şeffaf olmasını istiyor

Uluslararası bankacılık denetleme ve düzenleme kurumu Basel Komitesi, bankalardan çalışanlarına verdikleri ikramiyelerin miktarlarını açıklamalarını istedi.

Komite tarafından yayınlanan metinde, bankalardan ikramiyelerle performans arasındaki bağı açıklamaları istendi.

Bankaların farklı tür ek ödemeler için harcadıkları toplam rakamların kamuyla paylaşılması da Komite tarafından getirilen önerilerden.

Bu ödemelere, üst düzey yöneticilere yapılan kişisel ödemelerin detayları, risk yönetimi uzmanları ve "diğer maddi risk alan" çalışanların ücretleri de dahil olacak.

Önerilerin kaynağı 2008 krizi

Bu rakamların açıklanmasının bankalara, çalışanları tarafından alınan uzun dönemli riskleri azaltılması için, baskı yapabilmeyi sağlayacağı umuluyor.

Basel Komitesi tarafından yayınlanan metin, 25 Şubat'a kadar ilgili tarafların katkılarına açık olacak.

Metindeki tekliflerin çoğu 2008 küresel finansal kriz sonrasında oluşturulan öneriler.

Finansal krizin nedenlerinden birinin bankacıların, kısa dönemli kar elde eden çalışanlara verilen nakit ikramiyeleri alabilmek için gizli risk içeren adımlar atmaları olduğu düşünülüyor.

Komite, ikramiyelere dair daha önce kabul edilen kuralların yeterince detaylı olmadığına ve ülkeler arasında tutarlı bir şekilde uygulanmadığına dikkat çekti ve önerilen yeni kuralların bu sorunların önüne geçmeyi hedeflediğini söyledi.

Ancak komite, ücret oranlarını piyasa baskısı yoluyla denetleyeceğini de ekledi.