BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,66
ALTIN 2.392,79
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Osmanlı halkı bu projeye karşı çıkardı

Haliç'te boynuzlu köprüye şiddetle karşı çıkan Prof. Dr. Cemal Kafadar, Osmanlı tarihinden anlamlı bir örnek verdi...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - İstanbul Haliç'te yapılması planlanan boynuzlu köprüye itiraz eden ünlü profesör Cemal Kafadar, sözü Osmanlı dönemine getirerek günümüzle köprü kurdu...

UNESCO tarafından yapılması halinde Türkiye'nin dünya tarih mirası listesinden çıkarılacağı bildirilen boynuzlu köprü tartışması alevlendi. NTV'den Banu Güven'in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Cemal Kafadar, bu konuda kamu duyarlılığının dikkate alınmasını belirtti.

Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödül sahibi tarihçi Prof. Dr.  Cemal Kafadar, şöyle konuştu:

Böyle projeler UNESCO'dan bağımsız olarak sanatçı,bilim adamı ve üniversite çevreleriyle eşgüdüm halinde hazırlanıp ikna edici olmalıdır. Bu konuda Osmanlı tarihinde de çok ciddi bir kamuoyu vardı.  Kamuoyunun zaman zaman mimari projeleri dönüştüren baskısı vardı.


BU KÖPRÜ OSMANLI'DA OLSAYDI...

Geçmişte yaşanan bir olaya değinen Kafadar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bunun en güzel örneği Manisa'da yaşanmıştır. Manisa halkının gurur duyması gerekir. Kanuni'nin torunu 3. Murat, Manisa'da bir cami yaptırıyor. Manisa halkı sultana açık bir mektup yolluyor. Mektup hala duruyor çok şükür. Diyorlar ki, "Biz bu camiyi beğenmedik! Caminin şöyle şöyle büyütülmesi, genişletilmesi lazım" deniliyor. 3. Murat, Manisa halkının talebini değerlendirerek Mimar Sinan'a yeni bir proje yaptırıyor ve o proje doğrultusunda cami değiştiriliyor. Buna benzer örnekler de söyleyebilirim. Bu tür projelerde kamuoyunu işin içine sokarak ve ikna etmek gerekir. Bizde tam tersi oluyor. Bir proje ortaya çıkıyor sonrasında ise bu projenin yanlış olduğunu söyleyen bizlere mücadele etmek düşüyor. Bunun sıralamasının da ters olduğunu ifade etmek isterim. Hele hele demokratik bir toplumda.

İnternethaber'in notu: Prof. Kafadar'ın sözkonusu ettiği yapı Mimar Sinan'ın Ege bölgesindeki tek inşa ettiği mabet olan Manisa'da bulunan Muradiye Camii'dir...