BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türklerin pırlanta aşkı!

Altınbaş Genel Müdürü Atilla Keskin, Türkiye'de tüketici tercihlerinin hızla altından pırlantaya kaydığını bildirdi.

Abone ol


Altınbaş Genel Müdürü Atilla Keskin, Türkiye'de tüketici tercihlerinin hızla altından pırlantaya kaydığını bildirdi.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Altınbaş'ın bu yıl 80 milyon dolar ciroya ulaşacağını, cironun hemen hemen yarısını pırlanta ve mücevherin oluşturacağını, altının payının ise giderek azaldığını söyledi. 

Son 4-5 yıldır bütün iletişim ve yapılanmalarını pırlanta ve mücevher üzerine yaptıklarını, bu alanda büyümek istediklerini ifade eden Keskin, ''Türkiye'de halkta altının ciddi bir karşılığı var. Onu tamamen boş bırakmayacağız. Pırlantayla beraber altın da satacağız. Ancak tasarım ve teması olacak şekilde, koleksiyonlar üreterek bunu yapacağız. Alyansın ise önü çok açık'' dedi. 

Türkiye'de pırlanta ve mücevher pazarı büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar dolar olduğunun ve pazarın her yıl ortalama yüzde 25 büyüdüğünün tahmin edildiğini belirten Keskin, Türkiye'de tüketici tercihlerinin hızla altından pırlantaya kaydığını, gelişmiş ülkelerdeki trendin de böyle olduğunu, tüketici tercihlerinin değişmesinde altın fiyatlarındaki yükseliş, yaşam standardı ve eğitimin artmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. 

Keskin, sektörün bundan sonra özellikle pırlantalı ve elmaslı ürünlerde büyüyeceğini düşündüklerini, dünyada da bu alana yönelindiğini ifade ederek, pırlantada Türkiye pazarının son 10 yıldır istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü ve Türkiye'nin, dünyada pırlanta satışlarını en çok artan bölgelerden biri olduğunu vurguladı. 

Krizden dolayı Türkiye'de altın satışlarında yüzde 30'luk daralma yaşandığını, Altınbaş'taki daralmanın ise söz konusu rakamdan biraz daha az olduğunu bildiren Keskin, ''Oradaki yapımızı biraz daha azaltıp pırlantaya ağırlık verdik. Krizden dolayı altın satışlarımızda bir düşüş yaşandı ama pırlantalı ürünlerimizde çok ciddi bir artış oldu. Bu alandaki büyümeyi öngördüğümüz için yatırım yapmıştık. Pırlanta ve mücevherdeki büyüme hem karlılığımızı hem de satışlarımızı daha de artırdı. Bu alanda büyümek istiyoruz'' şeklinde konuştu. 

''ALTIN YATIRIM ARACI DEĞİL, TAKI''

Atilla Keskin, altının yatırım aracı olma noktasından çıktığını, kendilerinin de bunu istediğini ifade ederek, ''Altının bir yatırım aracı olarak algılanmasını ve kullanılmasını biz de doğru bulmuyoruz. Bu bir takı. Moda sektörünün bir parçasıyız. İnsanlar giydiği elbise ve kullandığı çantaya göre takı takmak istiyor'' dedi. 

Pırlantada en çok klasik ürünlerin satıldığını, bunlar arasında da tek taşın ilk sırada yer aldığını hatırlatan Keskin, daha önce düğünlerde geline takılan altın setlerin yerini küçük pırlantalı setlerin aldığını, pırlantada bundan sonra koleksiyonlu ürünlerin ön plana çıkacağını kaydetti. 

Keskin, Türkiye'de kuyumculuk sektörünün değiştiğini, artık kuyumcu mağazalarından marka, perakende mağazacılığa doğru geçildiğini belirterek, yastık altında 5 bin ton altın olduğunun tahmin edildiğini, bunun 225 milyar dolara tekabül ettiğini ve son 2 yılda yaklaşık 150-200 ton yastık altı altının kuyumculara getirilerek ekonomiye kazandırıldığının tahmin edildiğini anlattı. 

''MAĞAZA AÇMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Altınbaş'ın cirosunun yüzde 50'sinin yurt dışından geldiğini ifade eden Keskin, 40 ülkeye ihracat yaptıklarını, yakın bölgede, Balkanlar ve Türk Cumhuriyet'lerinde mağazalaşarak büyüdüklerini, yurt dışında 21 mağazaları bulunduğunu, önce bölgesel daha sonra ise bir dünya markası olma hedefleri olduğunu söyledi.

Keskin, bu yıl yurt içi ve dışında ağırlıklı alış veriş merkezlerinde olmak üzere önemli lokasyonlarda toplam 20 mağaza açtıklarını, ana hedeflerinden biri olan mağaza açmaya devam edeceklerini, önümüzdeki yıl yurt içinde en az 15 yeni mağaza açacaklarını, yurt dışı için de çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. 

ALTINBAŞ'IN PIRLANTA KAMPANYASI

Atilla Keskin, Altınbaş'ın Aralık ayı başında başlattığı ve 31 Aralık'ta sona erecek ''kullanmadığınız, sevmediğiniz altınlarınızı Altınbaş'a getirin, yepyeni pırlantalarla değiştirelim'' kampanyası ile tüketicilerin eski, modası geçmiş ve kullanmadıkları takılarını değerinin yüzde 25 üzerinde alarak pırlanta ya da elmaslı ürünlerle değiştirdiklerini, alınan pırlanta ya da elmaslı takının ödemesi için tüketiciye kredi kartı ile 3 ay sonra ödeme başlangıcı ve 12 ay taksit imkanı sunduklarını kaydetti.

Müşteriye yaptığı her 500 liralık alışveriş için bir sonraki alışverişinde kullanmak üzere 100 liralık hediye çeki verdiklerini bildiren Keskin, ''Satışlarımız iyi gidiyor. Altınbaş olarak geçen yılın Aralık ayına göre bu ay yüzde 50'ye yakın bir büyüme öngörüyoruz'' dedi.

Altınbaş'ın 115 mağazası ve bine yakın satış noktası bulunduğunu, mağazalarının büyük bölümünün alışveriş merkezlerinde yer aldığını anımsatan Keskin, Türkiye'de altın değiştirme, eski altınları verip yenisi alma işlemlerinin alışveriş merkezlerinde değil, cadde mağazalarında gerçekleştiğini, söz konusu kampanya ile cadde mağazaları yanında alış veriş merkezlerindeki mağazalarında da hareketlilik sağladıklarını kaydetti.

Keskin, ''Türkiye'de genel alışkanlık itibariyle hediye ve alışverişin son haftaya yığılmasından dolayı mağazalarımızda en büyük müşteri hareketliliği bu hafta olacak. Bu haftanın başından itibaren mağazalarımızdaki trafikte ciddi artış gözlemliyoruz. Bu kampanya sonunda müşterilerimizin talebi devam ederse bir süre daha uzatmayı düşünebiliriz'' dedi. 

Kampanya ile çok sayıda kişiye pırlanta satmayı amaçladıklarını, bu tür kampanyaların devam edeceğini bildiren Keskin, sektörde sevgililer günü, anneler günü, evlilik sezonu ve yılbaşı olmak üzere 4 özel zaman bulunduğunu, satışların yüzde 60-70'inin bu özel günlerde gerçekleştiğini kaydetti.