BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,45
ALTIN 2.488,21
HABER /  GÜNCEL

Uludere'de tazminat miktarı belli oldu!

Uludere'de terörist zannedilerek öldürülen 34 köylünün ailelerine verilecek tazminat belirlendi

Abone ol

Uludere'de terörist zannedilerek öldürülen 34 köylünün ailelerine verilecek tazminat Bakanlar Kurulu'nda 100 bin lira kararlaştırılırken ele geçecek para ile ilgili bir başka rakam konuşuluyor.

Son Bakanlar Kurulu toplantısında miktarın 100 bin lira olması kararlaştırıldı. Ancak buna ilaveten Terör ve Terörden Doğan Zararların Karşılanmasına Dair Kanun çerçevesinde, ailelere 22 bin 500 lira daha verilmesi planlanıyor. Üzerinde durulan diğer bazı ek ödemelerle birlikte tazminatın 150 bin lirayı bulacağı belirtiliyor.

GEÇMİŞTEKİ OLAYLAR KISTAS ALINDI

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 2 Ocak'taki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, tazminatların en kısa sürede 'kanunlar çerçevesinde' hak sahiplerine verileceğini söylemişti. Bunun için de geçmişteki benzer olaylarda mahkemelerin takdir ettiği tazminat tutarlarını dikkate alacaklarını kaydetmişti.

TAZMİNAT NEDEN GECİKTİ?

Arınç'ın kastettiği kanun çerçevesinde daha önce terör saldırıları sebebiyle mağdur olanlara mahkemelerce 10 ile 15 bin lira arasında tazminat takdir edilmişti. Hükümet Sözcüsü, "Eğer kanundaki limitlere bağlı kalınsa, bunun bir de AİHM boyutu veya adli yargıda bunun daha üstünde bir tazminat isteme talepleri de olabilir. Yani kanundaki limitin herhalde altında olmayacak ama mahkeme kararları dikkate alınarak bu konuda bir tazminat belirlemesine gidilecektir." demişti. Tazminatların ödenmesinin gecikmesinde bu faktörün etkili olduğu ifade ediliyor.

'BİRKAÇ GÜN' DEMİŞTİ

Bülent Arınç, 2 Ocak tarihli Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, ödemelerin 'birkaç gün içerisinde' yapılacağını aktararak şunları dile getirmişti: "Elbette yakınlarına karşı, hayatta kalanlara karşı hükümetimizin yapacağı çok büyük işler var. Bunlardan bir tanesi esasen kanunlarla da hüküm altına alınan tazminat ödenmesidir. Onun dışında da ayrıca özel bazı imkânlarla ölenlerimizin en yakınlarına, ailelerine, onların gözyaşlarını dindirmese bile en azından kucaklaşmamıza vesile olabilecek adımlar da atılacaktır."

"TAZMİNATI İSTEMİYORUZ BULUN ONLARI" 

Uludere'de hayatını kaybeden 15 yaşındaki Şıvan Encü'nün babası Selahaddin Encü, hangi istihbarat doğrultusunda operasyonun başlatıldığının bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi. Acılı baba Encü, "Ben tazminat falan istemiyorum. Kim yapmışsa bilinmesi lazım, ortaya çıkması gerekiyor. Bunu gerek devlet gerek millet ortaya çıkarmalı. Kim olayı yapmışsa biz onu öğrenmek istiyoruz." diye konuştu. Ferdi olarak bir tazminat talebinde bulunmayacağını aktaran Encü, oğlunun dışında 33 kişinin daha hayatını kaybettiğini hatırlatarak, diğer akrabaları ile aynı karar doğrultusunda hareket edeceğini bildirdi. Zaman'ın haberine göre, taziye ziyareti sırasında ilçe kaymakamına yönelik saldırıyı da kınayan Encü, köylülerin kesinlikle saldırdığına inanmadığını ifade etti.