BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.427,93
HABER /  POLİTİKA

Uludere olayı Meclis'te kavga çıkardı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın TBMM'deki 2012 bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmaya Hasip Kaplan ile arasındaki tartışma damga vurdu.

Abone ol

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz , BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan 'ın Uludere olayına ilişkin ''şerefli bir asker arıyorum'' sözlerine tepki göstererek, ''TSK'da görevli personelin şeref ve haysiyetini sorgulamak kimsenin haddi değildir. Kahraman ordumuzda görev yapan her subayımız şerefli ve onurludur, görevinde kaldığı sürece'' dedi.

Konuşmasında, Uludere 'deki hava operasyonu sonucunda bazı vatandaşların ölmesi konusuna değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

''Gülyazı'da vatandaşlarımızın hava saldırısı sonucu ölümünün savunan yok. Yapılanları yargının üzerine geçerek... Yargının yerine geçerek karar verilmemesini istiyoruz. Yargıdan önce karar verilecekse yargıya ne gerek var? Anayasa'ya göre yargıya intikal etmiş bir konunun, TBMM gündemine getirilmesi de hukuk ihlalidir. Terör örgütünün ve yandaşlarının insan hayatına değer verdiğini söylemek mümkün değil. En çok Kürt'ü öldüren, Kürt'e en çok zarar veren, bu terör örgütü olmuştur. Oralardaki insanlara yatırımın gitmesine engelleyenler, onları fakirliğe mahkum edenler, kaçıkçılığa teşvik edenler, elinde silahla dağda gezip hukuk tanımazlığını sürdürmek isteyenlere bir şey diyemeyenlerin, burada hak ve hukuku savunduğunu ileri sürmeleri doğu değildir. '5 karakol bassak bu kadar etki doğurmazdı' diyenlerin sevincini milletimiz görmüştür.

Milletimiz kurtla beraber kuzuyu avlayanların, koyunla beraber ağlayanların kimler olduğunu çok iyi bilir. Bunu, Batman Barosu eski başkanının olayında gördük, Batman'da 28 Eylül 2011'de Mizgin Doruk ve karnındaki 8 aylık bebeğinin ölümünde gördük. 'Biz bir aileyiz dedik, birlikte güçlüyüz' dedik. Bunu bir türlü anlayamayanlar oldu. Biz tek vatandaşımızın dahi burnunun kanamasını istemeyiz. Kişiler yanılsa da milletin vicdanı asla yanılmaz. Hem bu olaylara sebebiyet verenleri hem de bu olayları görmezden gelenleri, milletimiz de tarih de mahkum edecektir, yarın kıyamet gününde ak ile kara hepsi ortaya dökülecektir.''

KAÇ TANE KÜRT SUBAY VAR?

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ''Bu ülke hepimizin'' sözüne katıldığını belirtti. ''Kaç tane Kürt subay var'' diyen Kaplan, Kürtlere ayrımcılık yapıldığını iddia etti.

Uludere olayının 21. yüzyılın insanlık suçu olduğunu iddia eden Kaplan, ''Ordunun içinde vicdan sahibi biri bir gün çıkıp emri kimin verdiğini söyleyecektir'' dedi. Kaplan, ''12 Eylül darbecileri, 28 Şubatçılar, bu Meclisi kapatanlar da şerefli mi?'' dedi.

AK İLE KARA ORTAYA ÇIKACAK

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de bir insanı ak olmasıyla o kişinin ak olmayacağını ifade etti.

Bakan Yılmaz'ın ''yarın kıyamet gününde ak ile kara hepsi ortaya dökülecektir'' sözünü kasteden İnce, ''Dünyadaki adaleti hallettikten sonra Allah'ın mahkemesine mi el attınız? Kimin ak kimin kara olduğunu hukuk da bir gün gösterecektir, Allah da gösterecektir'' dedi.