BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.436,17
HABER /  GÜNCEL

Uludere faciasını bir de onlardan dinleyin

Türkiye Psikiyatri Derneği'nin hazırladığı Uludere raporu yaşanan travmayı çarpıcı şekilde gözler önüne seriyor

Abone ol

Türkiye Psikiyatri Derneği, Ortasu ve Gülyazı köylerinde 34 kişinin öldürüldüğü Uludere olayının tanıkları ve yakınlarıyla görüşerek psikososyal gereksinim belirleme raporu yayımladı.

Bombardıman sırasında bazı küçük çocukların katırların altına saklandığına dikkat çekilen raporda, olay sonrası çocukların okula gitmek istemediği ve asker görünce saklandığı kaydedildi.

Raporda, saldırıda abisini kaybeden 8 yaşındaki kız çocuğundan aktarılan "Benim abim ölmüş. Yani askerler öldürdü. Gitti kendine mazot alacaktı. Askerler öldürdü. Bir daha gelemeyecek yani. Sanki kapıdan gelecekmiş gibi. Özlüyorum. İnanamıyorum" sözlerine de yer verildi.

TRAVMA NASIL AŞILIR?

Raporun sonuç bölümünde kişilerin sağlık sisteminden yararlanması için girişimlerde bulunulması, oluşturulacak bir psikososyal eylem planının Sağlık Bakanlığı'na sunulması gerekliliğinden bahsediliyor. Öte yandan rapor toplumsal bir travmanın tamiri-iyileşmesi için ideal olanın "gerçeğin bilinmesi, adaletin sağlanması, olayın telafisinin sağlanması ve bedelinin ödenmesi" olduğunu hatırlatıyor.