BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,63
ALTIN 2.391,01
HABER /  GÜNCEL

Maliye Bakanı'ndan fıkralı gönderme

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki vergi anlayışının geçmişini ve bugününü bir Temel fıkrasıyla karşılaştırdı

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Vergi Ödül Töreninde yaptığı konuşmada, vergi sistemini bir karadeniz fıkrasıyla anlattı.

''Bizim Temel uluslararası ekonomi toplantısına katılır. Devletin topladığı vergi dağılımını tartışırlar... Konuşmacılardan biri Amerikalı, biri Avrupalı, biri de Temel. Amerikan vatandaşı söz alır:

Bizim Amerika'da önce yere bir çizgi çizeriz ve sonra topladığımız vergileri havaya atarız. Çizginin soluna düşen paraları halka hizmet olarak geri veririz, sağ tarafta kalan devlete kalır, yatırım yaparız.

Derken Avrupalı söz alır ve Avrupa'da biz de ona benzer bir uygulama yaparız. Önce yere bir daire çizeriz. Halktan toplanan vergileri havaya atarız. Dairenin dışında kalan halka hizmet olarak geri döner, dairenin içine düşenleri devlet harcamalarına kullanırız.

Sıra bizim Temel'e gelir ve başlar anlatmaya, bizde daha kısa oluyi. Bi kere öyle yere çizgi çizmezuk. Bizde hükümet halktan toplar vergileri... Atar havaya. Yere düşenleri kamuya harcarlar... Havaya kalanlar halka hizmet olarak geri döner.''

EN DÜŞÜK VERGİ YÜKÜ

Bakan Şimşek, Türkiye'de vergi yükünün yüksek olmadığının altını çizerken, Türkiye'nin yüzde 26 ile 34 OECD ülkesi arasında en düşük vergi yüküne sahip altıncı ülke konumunda olduğunu belirtti.

Sosyal güvenlik primleri hariç gelir ve kazançlar üzerindeki vergi yüküne bakıldığında, Türkiye'nin yüzde 5,6 vergi yükü ile OECD vergi yükü ortalaması olan yüzde 11,3'ün çok altında kaldığını kaydeden Şimşek, sosyal güvenlik primleri dahil gelir ve kazançlar üzerindeki vergi yükü bakımından ise Türkiye'nin yüzde 11,9 vergi yükü ile yine OECD vergi yükü ortalaması olan yüzde 20,1'in çok altında olduğunu söyledi.

YÜKSEK OLDUĞU ALGISI YANLIŞ

Bakan Şimşek, Türkiye'de vergilerin yüksek olduğu yönündeki algının dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının yüksek olmasından kaynaklandığını kaydederek, dolaylı vergilerin GSYH'ye oranının OECD ülkelerinde ortalama yüzde 33,5, Türkiye'de ise yüzde 47,9 olduğunu söyledi.

Yatırımların ve istihdamın teşviki ile rekabet gücünün artırılması amacıyla kurumlar ve gelir vergisi oranlarını indirdiklerini anlatan Şimşek, kurumlar vergisi oranını yüzde 30;dan, yüzde 20'ye indirdiklerini kaydetti.

Şimşek, yapılan vergi indirimleriyle kurum kazançları üzerindeki vergi yükünün de yüzde 34'e indirildiğini ifade ederek, ''Böylece Türkiye, vergi oranı en düşük 6;ncı, vergi yükü açısından ise en düşük 26;ncı OECD ülkesi sıralamasına geldi'' dedi.

PRİM VE VERGİ YÜKLERİ DÜŞTÜ

İstihdam üzerindeki prim ve vergi yüklerinin azaltıldığını ifade eden Şimşek, asgari geçim indirimi müessesesini 2008 yılından itibaren gelir vergisi sistemine dahil ettiklerini ve sistemle birlikte, çalışanın medeni ve ailevi durumunu dikkate alarak, en az yarısından başlamak üzere, asgari ücretin büyük bir kısmının gelir vergisi dışında bırakıldığını kaydetti.

2008 öncesinde yüzde 12,8 olan asgari ücretin gelir vergisi yükünü, eşi çalışmayan ve 4 çocuklu bir asgari ücretlide sıfıra kadar indirildiğini belirten Şimşek, ''Asgari ücretli üzerindeki vergi yükünü çok ciddi şekilde aşağı çektik'' diye konuştu.

Bakan Şimşek,sigorta primi işveren hissesi oranını 5 puan azaltarak, yüzde 19,5;ten yüzde 14,5;e indirdiklerini de ifade ederek, vergisini zamanında ödeyenleri ödüllendirecek şekilde düzenleme yaptıklarını söyledi.

Batman gibi nisbeten az gelişmiş illerde teşvik sisteminde yapılan değişikliklerle çok önemli prim ve vergi yükü indirimine gidildiğine işaret eden Şimşek, ''Az gelişmiş illerimize vergi anlamında aldığımızın kat be katını destek olarak veriyoruz'' dedi.

Bakan Şimşek, KDV oranlarını indirdiklerini ve önemli teşvikler sağladıklarını belirterek, tekstil, turizm, sağlık ve eğitim sektörlerinde KDV oranlarını yüzde 18;den yüzde 8;e, bazı temel gıda maddelerinde ise yüzde 8;den yüzde 1'e indirdiklerini söyledi.

AKARYAKITTAKİ VERGİLER

Bakan Şimşek, 2002'de bir vatandaşın 100 liralık benzin alması durumunda bunun 70 lira 20 kuruşunun vergiye gittiğini bugün ise 58,5 lirasının vergiye gittiğini söyledi. Şimşek, motorinde de vergi yükünün yüzde 59,2'den, yüzde 49'a indirdiklerini söyledi. Bakan Şimşek, ''Bu da yüksek ama nereden nereye geldik, onu da bilmekte fayda var. Akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükünü azalttık'' dedi.

İKİ ŞEY HARİÇ VERGİLER DÜŞTÜ

''Nereye bakarsanız bakın, biz vergileri düşürdük. Bir iki şey hariç'' diyen Şimşek, bunlardan birinin sigara, diğerinin alkollü içki, bir diğerinin ise yüzde 100'ü ithal olan 1600 cc üzerindeki arabalardaki vergi olduğunu kaydetti. Bakan Şimşek, bunun nedeninin cari açığın azaltılmasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Aylık gecikme zammının da 2002 yılındaki yüzde 7 (yıllık yüzde 84) olan seviyesinden yüzde 1,4'e (yıllık yüzde 16,8) indirdiklerini de kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

''''Nereden nereye gelmişiz? Yıllık tecil faizi oranını da 2002 yılındaki yüzde 60 seviyesinden yüzde 12'ye indirdik. Aslında vergiler konusunda Türkiye çok mesafe katetti.

2002 yılında toplanan 100 lira verginin 86 lirası faize gidiyordu. Geri kalanla yol mu, hastane mi, adalet sarayları mı yapacaksınız? Geriye kalan zaten maaş ödemeye bile yetmiyordu. O dönemde IMF'den borç alınmış, devletin borcu almış başını gitmiş.

Bugün faize giden para 1992 yılının altına inmiştir. Vatandaşın faiz yükünü azalttık. Türkiye'deki değişim dönüşüm bu anlamda çok açık ve net. Sadece vergi değil her alanda Türkiye'nin önünü açıyoruz.''