BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.441,34
HABER /  DÜNYA

Ulu Önder doğduğu evde anıldı

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 75’inci yıl dönümünde Selanik’te doğduğu evde düzenlenen törenle anıldı. İstanbul’dan ...

Abone ol

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 75’inci yıl dönümünde Selanik’te doğduğu evde düzenlenen törenle anıldı. İstanbul’dan kalkan Barış Treni ile Selanik’e giden yüzlerce kişi Atatürk’ü doğduğu evde gözyaşları ile andı.
Anma törenine katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele anlayışı, sadece Türk milletine değil, esaretten kurtuluş ve barış içinde bir dünya hayal eden tüm insanlığa rehber olmuş, örnek olmuştur” dedi.
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümün 75’inci yıl dönümünde Selanik’te doğduğu evde düzenlenen geniş katılımlı bir törenle anıldı. İstanbul’dan kalkan Barış Treni ile Selanik’e yüzlerce kişi Atatürk’ü doğduğu evde gözyaşları ile andı. Atatürk’ün evinin bahçesinde gerçekleşen anma törenine kendisine Batı Trakya göçmeni olan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Türkiye ve dünyanın çeşitli taraflarından gelen Türk öğrenciler katıldı.

TÖRENE KATILANLAR GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Müezzinoğlu, ilk olarak Selanik Başkonsolosluğunu ziyaret ettikten sonra, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evde düzenlenen anma törenine katıldı. Saat 09.05’i gösterdiğinde Atatürk için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada törene katılan bazı vatandaşların gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törene katılan öğrenci ve vatandaşlar birlikte andımızı okudu.
Törende konuşan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, “Her Türk vatandaşının minnet ve şükran hislerinin 75 yıldır coştuğu bir tarihte, 10 Kasım’da, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu topraklarda olmaktan, Gazi’yi doğduğu topraklarda anmaktan dolayı çok mutluyum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele anlayışı sadece Türk milletine değil, esaretten kurtuluş ve barış içinde bir dünya hayal eden tüm insanlığa rehber olmuş, örnek olmuştur” dedi.

“ATATÜRK, ESİR MİLLETLERE UMUT OLAN BİR ZAFERİN MİMARIDIR”
Atatürk’ün, yaşadığı çağda egemenlerin hakimiyetine karşı "milletin egemenliği" dediğini belirten Müezzinoğlu, ‘‘Atatürk, Anadolu insanını bir mefkure doğrultusunda örgütleyerek esir milletlere umut olan bir zaferin mimarıdır. Çünkü Gazi Mustafa Kemal, yaşadığı çağda egemenlerin hakimiyetine karşı milletin egemenliğini önde tutan bir zaferin mimarı, öncüsü ve lideridir" diye konuştu.
Atatürk’ün silikondan yapılan heykelinin bulunduğu odada gazetecilere konuşan Müezzinoğlu, "Duyguları anlatabilmek çok mümkün değil. Benim için Atatürk, bir milletin yok edilmek istendiği süreçte, milletine inanan ve kendisine güvenen bir liderin, o zor şartlarda bütün olumsuzluklara rağmen milletiyle beraber, istiklal mücadelesi veren, vatan, millet, ezan, bayrak diyen ve bu milletin gelecek ufkunu da muasır medeniyet seviyesinin üzerindeki bir yere layık gören ufku ve vizyonu olan bir liderdir. Büyük Türk milleti, kendisinin milletimize vasiyet olarak söylediği, ’muhasır medeniyet seviyesinin üzerindeki yolculuğa, O’nu daha iyi anlayarak, O’nun o mücadeleci ruhunu milletle gönül gönüle omuz omuza yaptığı mücadeleyi, bundan sonra biz de milletimizle birlik ve beraberlik içinde, güçlü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni oluşturmanın gayreti içinde olacağız" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin de Ata’nın huzurunda olmaktan onur duyduğunu belirterek, "Burada Ata’mızı kaybetmiş olmanın verdiği acıyı yaşamak için değil, çökmekte olan bir imparatorluktan ileride bağımsız genç bir devlet, bir bebeğin hayata gözlerine açmış olmasının sevincini paylaşmak üzere bir araya geldik. Atatürk’ün manevi huzurunda, vatan sevgisini, vatanın birliği ve bütünlüğü için özverili olmayı, özgürlük ve bağımsızlık aşkını bir kez daha hissettik" dedi.
Atatürk’ün Evi’nin bahçesindeki törene katılan öğrenciler, Ata’ya şarkılar ve şiirler okudu. Atanın evine ilk defa gelmenin mutluluğunu yaşayan öğrenciler, "Burada kendimizi ona daha yakın hissediyoruz. Bu inanılmaz mutluluk verici bir durum” dedi. Törende, öğrenciler ve bazı vatandaşların duygulanarak ağladığı görüldü.
(İHA)