BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,96
ALTIN 2.448,52
HABER /  DÜNYA

Siren sesiyle tüm yurtta hayat durdu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tüm yurtta düzenlenen törenlerle anıldı. <br/>CHP Erzurum İl Başkanlığı, Mustafa Kema...

Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tüm yurtta düzenlenen törenlerle anıldı.
CHP Erzurum İl Başkanlığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 75. yıl dönümü dolayısıyla Havuzbaşı’ndaki Atatürk anıtına çelenk koydu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açıklamada bulunan CHP Erzurum İl Başkanı Tacettin Kızıloğlu, "Ülkemiz ve partimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 75. yıldönümü olan 10 Kasım, Atamızı kaybetmenin vermiş olduğu derin hüznün yanında, onun ilke ve inkılaplarına, demokrasiye, tam bağımsızlığa, insan haklarına, barışa ve özgürlüğe olan inancımızla Atamızı saygıyla anıyoruz.
Ulu önderimizin dediği gibi ’İki Mustafa Kemal vardır; biri ben, et ve kemikten oluşan geçici Mustafa Kemal. İkinci Mustafa Kemal , onu ben kelimesi ile ifade edemem, o ben değil bizdir. O memleketin her köşesinde yani fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur.’ sözleriyle konuşmamı noktalıyorum" şeklinde konuştu.

ULU ÖNDER AĞRI’DA DA ANILDI
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 75. yıl dönümünde Ağrı’da düzenlenen törenlerle anıldı.
Abide Meydanı’nda düzenlenen törene Vali Vekili Ercan Ateş, Tugay Komutanı Mehmet Büker, Belediye Başkanı Hasan Arslan, Vali Yardımcısı Rasim Belge, İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, daire amir ve müdürlerinin yanı sıra sivil ve askeri erkan, siyasi parti il temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü salonunda devam eden programda günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Ardından lise öğrencilerinin “Ya İstiklal, Ya Ölüm” adlı oratoryo gösterisi ve 10 Kasım konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verilmesiyle sona erdi.

ADANA’DA HAYAT DURDU
Adana’da Atatürk’ün ölümünün 75. yılı anma töreni sırasında saat 09.05’te hayat durdu. Siren sesiyle birlikte herkes yaptığı işi bırakarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için 1 dakika saygı duruşunda bulundu.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 75. yıl dönümünde saygıyla anıldı. Adana’da Atakürk’ü anma törenleri Atatürk Parkı’ndaki anıt önünde başladı. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve daha sonra diğer kamu kurumları ile partiler ve sivil toplum örgütleri anıt önüne çelenk koydu. Çelenk koymanın ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde bir dakikalık saygı duruşu başladı. Bu sırada siren sesini duyan ve yoldan geçen herkes yaptığı işi bırakarak saygı duruşundu bulundu. Çevredeki evlerde bulunan insanlarda pencerelerde saygı duruşunda bulundu. Yaşlı bir vatandaşın selam vererek saygı duruşunda bulunması dikkat çekti. Bu arada demokratikleşme paketiyle birlikte bir çok alanda serbest olan başörtüsüyle Atatürk’ü anmaya gelen öğrencilerin olduğu da görüldü.

MİNİKLERİN ATATÜRK SEVDASI DUYGULANDIRDI
Nazilli’de 2-6 yaş grubu çocuklardan oluşan Özel 23 Nisan Kreş Anaokulu ve Çocuk Kulübü öğrencileri, Atatürk’ü anma töreni için hazırladıkları çeşitli etkinliklerle ulu önder Mustafa Kemal’i bir kez daha hatırladı ve hatırlattı.
Okul bahçesinde 09.05’de İstiklal Marşı ve 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan tören, okul müdürü Esin Ülkü Beyazıt’ın günün anlam ve önemini belirten konuşması ve 10 Kasım programında emeği geçen öğretmen ve minik öğrencilere teşekkür etmesiyle devam etti. Okulda Atatürk’ün sevdiği şarkılar ve ezgilerin dinletisinin ardından okul öğrencileri Sinema Salonunda Atatürk’ün hayatından ve bilinmeyen fotoğraflarından oluşan slayt eşliğinde yeni bilgiler öğrendi. Görsel Sanatlar dersinde hazırladıkları bayrakları ve çiçekleri Atatürk Köşesine koyan minikler el emekleriyle Atatürk’ü anma haftasına ayrı bir anlam kazandırdılar.

SİREN SESİYLE HAZIR OLDU DURDULAR
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 75. yılı dolayısıyla, Çanakkale’de tören düzenlendi. Saat 09.05’de sirenlerin çalmasıyla birlikte hayat durdu.
Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu. Saat 09.05’de sirenler eşliğinde saygı duruşu yapıldı. Cumhuriyet meydanında toplanan kalabalığın yanı sıra, yoldan geçen vatandaşlar ve araç sürücüleri de saygı duruşuna eşlik etti. İstiklal marşının okunmasıyla göndere çekilen Türk bayrağı daha sonra yarıya indirildi. Atatürk Anıtı yanına hazırlanan meşaleler yakıldı. Törene, Çanakkale Vali Vekili Saim Eskioğlu, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu, ile daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Resmi törenin sona ermesinin ardından, meydanda toplanan bir grup andımızı okudu. Vatandaşlar Atatürk anıtına çiçekler bırakarak saygı duruşunda bulundular. Anma Programı 5 ve 6 yaş gruplarının okudukları şiir ve düzenledikleri gösteri ile sona erdi.
(İHA)