BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,95
ALTIN 2.445,70
HABER /  DÜNYA

Herkese göre farklı bir Atatürk yok

Başbakan Erdoğan, herkese göre farklı bir Atatürk olmadığını belirterek, Atatürk’ün adını kullanarak toplumu ayrıştırmak isteyenlerin olduğu...

Abone ol

Başbakan Erdoğan, herkese göre farklı bir Atatürk olmadığını belirterek, Atatürk’ün adını kullanarak toplumu ayrıştırmak isteyenlerin olduğunu ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Milli Kütüphane’de düzenlenen Atatürk’ü anma töreninde konuştu.
Başbakan Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal en büyük eserim ’Cumhuriyettir’ demiştir. Hiç kuşkusuz Cumhuriyet Gazi Mustafa Kemal’in keşfettiği ya da dünyada ilk kez uygulanan bir yönetim biçimi değildi. Bölgemizde o gün de birçok ülke Cumhuriyet rejimini benimsemişti, ancak Gazi Mustafa Kemal çağının Cumhuriyetlerinden farklı olarak ülkeyi demokratik cumhuriyet fikrine hazırlamak gibi önemli bir devrimi gerçekleştirmişti. Gazi Mustafa Kemal, Ali Fethi Okyar’a bizzat talimat vererek, onu teşvik ederek her aşamada onu yüreklendirerek CHP’nin karşısında ikinci bir siyasi partinin çıkmasını sağlamış, demokrasiye ilk adım böylece atılmıştı. Cumhuriyetimizin daha 7. yılında kurulan bu yeni siyasi parti milletten aslında çok büyük teveccüh görmüştü. Ne var ki Gazi Mustafa Kemal’in tam desteğine rağmen dönemin hükümeti ve tek parti tarafından yapılan ağır baskılar neticesinde bu deneme akamete uğramış Serbest Cumhuriyet Fırkası kendisini kısa sürede feshetmiş ve ilk demokrasi denemesi maalesef başarısız olmuştur" dedi.
Gazi Mustafa Kemal’in en büyük eseri olarak baktığı Cumhuriyetin döneminin diğer tabela cumhuriyetlerinden farklı olması, milleti yani cumhuru özellikle bütünüyle kucaklaması fikrini son nefesine kadar muhafaza ettiğini belirten Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal mensubu oludğu milleti çok iyi biliyor aslında çok yakından tanıyordu. Gerek Kurtuluş Savaşı’na gerek Cumhuriyete giden yolda Mustafa Kemal milletinin tüm renklerini tüm farklılıklarını, milleti millet yapan tüm dini, etnik, mezhebi unsurları bir araya getirmeyi başarmış, tüm mücadeleyi onlarla birlikte yürütmüştü. Cumhuriyetimizin böyle bir renklilik üzerine kurulması, cumhuriyetimizin herkese eşit mesafede durması, herkesi eşit olarak kucaklaması Gazi Mustafa Kemal’in en önemli ideallerinden biriydi" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal’in vefatının hemen ardından ortaya çıkan, günümüze kadar da ulaşan birçok uygulama ve ideolojinin gazinin fikirleriyle hiçbir ilintisi yoktu. Gazi Mustafa Kemal’in adı bu ülkede maalesef son derece haksız bir biçimde yanlış bir takım uygulamalara paravan yapılmıştır. Atatürkçülük ya da Kemalizm ideolojisi çoğu zaman, Mustafa Kemal’in fikirlerinden sapma göstermiş, bu akımlar gazinin ideallerinin tamamen tersi bir istikametinde millete tepeden bakan, milleti dizayn etmeye çalışan, millet üzerinde baskı kurmaya çalışanların istismar aracı olmuştur" dedi.
Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal isminin ya da sonradan üretilmiş sembollerin arkasına saklanarak, toplumu kamplara ayırmaya çalışmak, Cumhuriyete ve milletimizin ortak değerlerine hakaret olduğu kadar Gazi Mustafa Kemal’in aziz hatırasına da haksızlıktır. Gazi Mustafa Kemal, onun eserleri ve onun mücadelesinden, baskıcı ve otoriter, başkalarının fikir ve yaşam tarzlarına tahammülsüz, Türkiye’nin farklılarını kabullenemeyen bir ideoloji asla çıkmaz. Gazi Mustafa Kemal istismar edilmeyi, semboller üzerinden tartışma amacı yapılmayı değil, fikirlerinin anlaşılmasını, duygularının hissedilmesini istemişti" ifadelerini kullandı.

"MARMARAY, MUASIR MEDENİYETLERE ULAŞMA YOLUNDA ZİNCİRİN SON HALKASIDIR"
"Bütün yavaşlatma çabalarına rağmen Türkiye Gazi’nin bu idealini anlamış, kavramış ve bu yolda çok önemli mesafe katetmiştir" diyen Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti: "Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıldönümünde gazinin vefatının 75. sene-i devriyesinde Türkiye, gazinin gösterdiği hedef doğrultusunda muasır medeniyetler seviyesine ulaşma yolunda çok önemli mesafeler katetmiştir. 29 Ekim 2013’te İstanbul’da büyük bir coşkuyla açılışını yaptığımız Marmaray muasır medeniyetlere ulaşma yolunda zincirin son halkasıdır."
Arınç, "Her ne kadar onun vücudu toprak olsa da fikirleri ve eserleri halen yaşamaktadır. Kendisini minnet ve şükran duygularımızla anıyoruz. Tarih çöküş anlarında her milletin bağrından bir liderin çıktığına tanık eder. Mustafa Kemal milletimizin çöküş anında ınkılapçı kişiliğiyle yer alan bir liderdir. Askeri yetenekleriyle büyük bir komutan, savaş sonrasında dağılmanın ötesinde bir milleti kardeşlik duygularıyla yeniden bir araya getirmeye sahip bir devlet adamıdır. Atatürk’ün başarılarında taşıdığı müstesna özelliklerinin yanında millete olan güveni de yer almaktadır" diye konuştu.
(İHA)