BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna krizi: Kiev'den Moskova'ya 'müdahale' uyarısı

Ukrayna'da Ruslar'ın çoğunlukta yaşadığı Kırım bölgesindeki kamu binalarının silahlı kişilerce ele geçirilmesinin ardından güvenlik güçleri alarma geçirildi. Ukrayna ise Rusya'yı uyardı.

Abone ol

Ukrayna’da Cumhurbaşkanı Vekili Oleksandır Turçinov, Rusya’yı Kırım’da olası ‘askeri saldırı’ hazırlığına karşı uyardı.

Turçinov, Rusya’nın Karadeniz’deki filosuna bağlı askerlerin Sivastopol’daki donanma üssünden dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Ukrayna’nın uyarısı, Rusların çoğunlukta yaşadığı Kırım’daki kamu binalarının silahlı kişiler tarafından ele geçirilmesinin ardından geldi.

Bölgenin başkenti Simferopol’de ele geçirilen binalara kimliği belirsiz kişiler tarafından Rus bayrağı çekildi.

Turçinov, “Rusya Federasyonu yönetimine, Rus askerinin Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde varlığı konusundaki temel anlaşmalara saygı göstermeleri çağrısında bulunuyorum” dedi.

Teyakkuza geçen Rus ordusu da askeri tatbikatının ikinci gününe girdi.

Rusya Savunma Bakanı, Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada, savaş uçaklarının sürekli olarak sınır bölgelerinde devriye uçuşu yaptıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun orta ve batı Rusya’da muhabereye hazır olup olmadığının denetlenmesi için Çarşamba günü hava tatbikatı talimatı vermişti. Uzmanlar, Perşembe günü havalanan savaş uçaklarının bu tatbikatın parçası olduğu görüşünde.

Yanukoviç Rusya'dan güvenlik garantisi istedi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ‘Ukrayna’da insan hakları ihlâli’ yapıldığı uyarısında bulunmuştu.

Rusya ve Batı arasındaki ilişkiler gerilirken, Nato da Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceklerini duyurdu.

ABD de Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahaleye girişmesinin ‘vahim bir hata’ olacağı uyarısını yaptı.

Bu arada eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç de, iktidardan düştükten sonra ilk açıklamasını bugün yaptı.

Yanukoviç, Rus haber ajanslarına verdiği demeçte Rusya’dan kişisel güvenliğini garanti altına almalarını talep ettiğini ve kendisini hala Ukrayna’nın meşru cumhurbaşkanı olarak değerlendirdiğini söyledi.

Bölgedeki BBC Muhabiri Mark Lowen Kırım'da yaşanan gerilimin bir başka göstergesi olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Simferopol'deki olay yerinin 'kan dökülmesini' engellemek için polis tarafından ablukaya alındığını ve olayın 'provokatörlerin' işi olduğunu söyledi.

Avakov Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, "Aşırılık yanlılarına karşı ve durumun şehrin merkezinde bir silahlı çatışmaya dönüşmemesi için önlemler alındı" dedi.

Binayı ele geçirenler henüz herhangi bir talepte bulunmadı, ancak "Kırım Rusyadır" yazan bir panrkart açtılar.