BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.442,08
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Göstericilere sert müdahaleye Nato'dan kınama

Brüksel'de toplanan NATO Dışişleri Bakanları, Brüksel’de yaptıkları toplantıda Ukrayna’da Avrupa Birliği yanlısı göstericilere polisin ‘aşırı güç’ kullanımını kınadı. Muhalefetin meclise sunduğu gensoru ise reddedildi.

Abone ol

NATO Dışişleri Bakanları, Brüksel’de yaptıkları toplantıda Ukrayna’da Avrupa Birliği yanlısı göstericilere polisin ‘aşırı güç’ kullanımını kınadı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Ukrayna’ya “halkının sesini dinlemesi” uyarısında bulundu.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov da Salı günü erken saatlerde mecliste yaptığı konuşmada, polisin protestoculara güç kullanmasından dolayı özür dilemişti.

Ukrayna’nın geçen hafta AB ile işbirliği anlaşmasına imza atmaması üzerine başlayan hükümet karşıtı gösteriler Salı günü de devam etti.

Binlerce gösterici başkent Kiev’deki meclis binası dışında toplandı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “Tüm taraflara barışçıl bir tutum takınmaları çağrısında bulunuyoruz. Modern bir Avrupa devletinde şiddetin yeri yoktur” dedi.

Brüksel’de toplanan dışişleri bakanları yazılı açıklamalarında Ukrayna’ya “uluslararası yükümlülüklerine tam olarak bağlı kalması, ifade ve toplantı özgürlüğünü muhafaza etmesi” uyarısında bulundu.

Bakanlar, “Hükümet ve muhalefete, diyalog halinde olmları ve reform sürecini başlatmaları uyarısını yapıyoruz” mesajı verdi.

Kiev’de protesto gösterileri devam ederken muhalefetin Salı günü meclise sunduğu reddedildi.

Oylamadan hemen önceki oturumda konuşan Başbakan Mykola Azarov göstericilere karşı polisin aşırı güç kullanımını nedeniyle özür diledi.

Bununla birlikte Azarov 2004’teki ‘Turuncu devrime’ gönderme yaparak, 2004’teki oyunu tekrarlayıp ikitidarı ele geçrimöek isteyenlerin defedilmesi çağrısı yaptı.

Gensoru önergesi muhalefet partilerinden 186 oy aldı ancak onaylanması için gerekli 226 oya ulaşamadı.