BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ucuz uçuş bitiyor

Dövizdeki artışa paralel olarak havayolu şirketlerinin maliyeti artınca ucuz uçuş keyfine gölge düştü.

Abone ol

Dövizdeki artışa paralel olarak havayolu şirketlerinin maliyeti artınca ucuz uçuş keyfine gölge düştü. Önümüzdeki hafta içinde havayolu şirketlerinin bilet fiyatlarına zam yapması bekleniyor
Son haftalarda yurtiçi ve yurtdışı piyasalardaki gelişme nedeniyle dolardaki artışın yüzde 15'i bulması birçok sektörde zam beklentisine neden oldu. Dövizdeki hareketin ilk etkisi ile önce dizele zam geldi. Otomobil ve doğalgazdan da zam sinyalleri gelirken havayolu şirketleri de "Daha fazla ucuz uçamayacağız" demeye başladı. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, "Türk halkı zamma hazır olsun, Türkiye ucuz uçağın sefasını sürdü, ancak zam kapıda" değerlendirmesinde bulundu. Alioğlu ,zam oranın bazı hatlarda yüzde 10'ları bulabileceğine işaret etti.

MALİYETLER ARTTI
Bu arada son haftalarda doların yüzde 15'e varan değer artışının bir saatlik uçuş maliyetini kişi başına 85 YTL'den 98 TL'ye çıkardığı, bu nedenle ucuz uçmanın riske girdiği bildirildi. FLY Air Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hasançebi, bu yıl yabancı turist sayısındaki azalmayla birlikte havayolu şirketlerinin tüm umutlarını iç hat seferlerine bağladığını, ancak dolardaki yükselişin istenmeyen bir sürpriz olduğunu belirtti. Hasançebi, havayolu şirketlerinin uçak kirası, yakıt, kaptan, hostes ve teknisyen maaşına kadar tüm girdilerinin dolara endeksli olduğunu, buna karşın biletlerini YTL üzerinden sattığını ifade ederek, şunları söyledi: "Son dönemlerde dolarda yüzde 15'leri bulan yükseliş, bir saatlik uçuşun maliyetini kişi başı 85 YTL'den 98 YTL'ye çıkardı. Ayrıca, bu maliyet uçağın yüzde 90 dolu olması halinde geçerli. Bir de uçağın düşük doluluk oranıyla uçtuğunu hesap ederseniz bu maliyeti yüzde 25, hatta yüzde 50 katlamanız gerekiyor.'' Hasançebi, yükselen maliyet, düşen kâr marjı karşısında ucuza uçmanın da riske girdiğini, havayolu şirketlerinin biraraya gelerek, Ulaştırma Bakanlığı'nın da görüş ve önerileri doğrultusunda önlem alması gerektiğini vurguladı. FLY Air Genel Müdürü Teoman Tosun ise havayolu şirketlerinin neredeyse rekabetten çok 'horoz dövüşünü' andıran fiyat düşürme politikasından vazgeçmeleri gerektiğini savundu.

BATMAMAK İÇİN ZAM
Tosun, Türkiye'de özel hava yolu hizmetinin 2003 yılında FLY Air'in Trabzon'a seferiyle başladığını, o yıllarda 18 dolar olan bir varil uçak yakıtının bugün 77 dolara çıktığını belirterek, "Şu anda 5 havayolu şirketi iç hatlarda uçuş yapıyor. Bir hafta önce 55 sent olan uçak benzini 59 sente yükseldi. Mevcut fiyatlarla yüzde 80 dolulukla uçtuğumuzda maliyetleri başabaş karşılayabiliyoruz'' dedi. Tosun, önce petrol fiyatları ardından dolardaki yükselişin zaten sıkıntıda olan özel havayolu şirketlerinin sıkıntısını artırdığını ifade ederek, "Böyle devam ederse ucuza uçuş yapan ya batmayı göze alacak ya fiyatlarını makul seviyeye çekecek. İç hatlarda düşük fiyatla uçuş yapmanın cazip hali kalmamıştır'' dedi.

Kaynak:Sabah