BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ucuz elektrik için e-posta yağmuru

Ucuz elektriğe, Türkiye genelinden büyük talep geliyor.

Abone ol

Çin'den, düşey eksenli rüzgar türbini ithalatına başlayan firmaya son iki hafta içinde, boyutuna göre yüzde 20'den yüzde 100'e kadar enerji tasarrufu sağlayan sistem için Türkiye genelinden büyük talep geldiği belirtildi.

Çin merkezli kurulan ve Mersin'de faaliyet gösteren Sawt Turkey firmasının Türkiye distribütörü Adnan Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ithal ettiği ürünle ilgili olarak iki hafta içinde 10 bine yakın e-posta geldiğini belirterek, ''Elektrik ücreti Türk insanının en büyük sorunlarından olsa gerek, yurt genelinden aldığımız e-postanın yanı sıra çok sayıda da telefon geldi. Çoğunluğu bireysel olan e-postalara cevap vermeye çalışıyoruz. Hatta yurt dışından da gelen e-postalar oldu'' dedi.
    
İLK TÜRBİNİ EVİNE KURDU
     
Özbek, ithal ettiği düşey eksenli rüzgar türbinlerinden 300 Watt'lık olanını Kocavilayet'teki evine kurarak elektrik üretmeye başladığını belirten Özbek, ''İthal ettiğim ürünün önemini müşteriye daha iyi anlatabilmek ve kendi gözlerimle görebilmek için 'iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır' atasözünden yola çıkarak türbinlerden birini kendi evime kurdum'' dedi.

Saatte 4 metre/saniye hızla esen rüzgarla bile çalışabilen türbinin, 7 metre/saniye rüzgarla tam kapasite üretime başladığını ifade eden Özbek, şöyle devam etti:

''Türbin, üretime başladığı anda bağlı bulunan cihazlar çalışırken, aynı zamanda da tercihe göre bağlanacak bataryalar dolmaya başlıyor. Rüzgar esmese dahi bataryalara depolanan enerji, inventörler aracılığıyla 220 volta ayarlanarak ev şebekesine iletiliyor. Evime kurduğum 0,3 KW'lık sisteme televizyon, bazı lamba sistemleri ve prizlerin bir bölümünü bağlayarak yüzde 30 ile 40 oranında tasarruf etmeye başladım. Bu da aylık yaklaşık 50 YTL'ye denk geliyor.''

Özbek, Çin'den ithal ettiği 200, 300, 500, 1000, 3000 Watt ve 10 KW elektrik üretebilen farklı boyutlardaki türbinlerin fiyatının 2 bin 500 ile 22 bin avro arasında değiştiğini kaydetti.