BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Türkiyenin riskleri azaldı

UNDP Başkanı Kemal Derviş finans dünyasındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Abone ol

UNDP Başkanı Derviş, Türkiye’nin finansmanında uzun vadeli fonların ağırlık kazandığını bu nedenle küresel gelişmelere karşı risklerin azaldığını savundu. Derviş’e göre, yine de cari açığın GSMH’ye oranı yüzde 3-4’lere düşmedikçe kırılganlık sürecek.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, küresel finans sektöründe ortaya çıkan rahatsızlığın henüz bütün ekonomiyi ciddi şekilde yavaşlatan bir kriz boyutu kazanmadığını savundu.

CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Derviş şunları söyledi: “Küresel ekonomide finans sektöründeki rahatsızlık yani ABD’de subprime krizi daha çok finans sektörü içinde kalmış durumda. Bankalararası, finans kuruluşları arası güveni olumsuz etkileyen bir durum ortaya çıktı. Bu inşaat sektörüne sıçramış durumda; henüz bütün ekonomiyi ciddi şekilde yavaşlatan bir kriz boyutu kazanmadı. Ve garip bir şekilde dünyada hem likidite bolluğu var ama güven eksikliği olduğu için likidite darlığı var. Yani bolluk içinde darlık.”

‘FAİZ ARTIRIM SÜRECİ BAŞLAMAZ’
ABD’de enflasyonla ilgili ciddi bir endişe olmadığını kaydeden Derviş, “Petrolden kaynaklanan, maliyetlere dayalı bir enflasyon sorunu var ama ‘ciddi bir enflasyon dönemine giriyoruz’ diye bir korku yok. Böyle bir korku yüzünden faiz artışı sürecinin başlayacağını sanmıyorum” dedi.