BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

"Üçlü Zirve"den istikrar mesajları

Başbakan'ın da katıldığı Dolmabahçe'deki Ortadoğu başlıklı Türkiye-Suriye-Katar istişare toplantısından istikrar mesajı çıktı.

Abone ol

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisinde gerçekleşen Türkiye-Suriye-Katar üçlü istişare toplantısından Ortadoğu bölgesinde barış ve istikrarın kalıcı hale gelmesine yönelik mesajlar çıktı.

Üçlü zirveye ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Üç ülke bölgemizdeki gerginliği tırmandırmaya dönük söylemleri kınamışlardır. Bölgeye dönük istikrar ve uzlaşı düzen kurucu faaliyetleri teşvik etmek gerektiği hususunu duyurma ihtiyacı hissetmişlerdir." dedi.

Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı Türkiye-Suriye-Katar üçlü istişare toplantısı sona erdi. Toplantıya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantıda ikili ilişkilerin geliştirilmesi yönünde adımlar atıldığını belirtti. Davutoğlu, bölgesel konuların da konuşulduğu toplantıda üç ülkenin Filistin-İsrail kanalında adil ve kalıcı barışın tesisi için iki devletli çözüme dayalı kalıcı ve kapsamlı barışın sağlanmasını istediğini dile getirdi. Davutoğlu şöyle devam etti: "Bu çerçevede başkenti Doğu Kudüs olacak bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına verdikleri desteği teyit etmişlerdir. Bu yöndeki barış çabalarına ciddi şekilde zarar veren gelişim politikalarını kabul edilemez bulmuşlar ve bu gelişim politikaları konusunda İsrail'in bu politikaları terk etmesi gerektiğinin altını çizmişlerdir. Yine benzer şekilde Doğu Kudüs'ün tarihi ve dini kimliğinin korunması bu tarihi ve dini kimliğinin korunmasını engelleyecek şekildeki faaliyetlerin durdurulması yönündeki kararlılıklarını teyit etmişlerdir. Üç ülke Gazze'de süren insanlık trajedisine uluslar arası toplumun kayıtsız kalmasının kabul edilemez olduğunu ve bu insanlık trajedisinin biran önce sona ermesi ve Gazze'de yaşayanların temel insani ihtiyaçlarının giderilmesi dışında inşaat ve alt yapı çalışmalarına izin verilmesi konusundaki tutumlarını teyit etmişlerdir."

İstişareler çerçevesinde Suriye-İsrail barış görüşmeleri konusunun da ele alındığını aktaran Davutoğlu, "Suriye bu dolaylı barış görüşmelerinin Türkiye'nin arabuluculuğu ile kaldığı yerden başlaması kararlılığını bir kez daha ifade etmiştir. Suriye ve Katar bu konuda Türkiye'nin yürütmekte olduğu çabalarına destek verdiklerini ifade etmiştir." diye konuştu.

Toplantıda Irak'taki son gelişmelerin de ele de ele alındığını ifade eden Davutoğlu, "Her iki ülkenin Irak'taki seçim sonuçlarına desteği vurgulanmış, Irak'ın birliğinin muhafazası seçimlerin dost ve kardeş Irak halkına esenlik ve refah getirmesi konusundaki kararlılıklarını altını çizmişlerdir. Bu seçim sonuçlarına herkesin saygı göstermesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu seçim sonuçları sonucunda Irak'ın bütün kesimlerini kuşatan yüksek bir hükümetin oluşması dileklerini teyit etmişlerdir." dedi.
Bölgedeki nükleer çalışmalar ile ilgili de toplantıda konuşulduğunu anlatan Davutoğlu, "Son olarak yine ülkemizde nükleer konuda yaşanan gelişmelerde ele alınmış, Her üç ülke nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanma konusunda ilkesel tutum beyan etmişlerdir. Başta Ortadoğu bölgesi olmak üzere bölgemizin nükleer silahlardan arınmış bölge haline dönüşmesi konusundaki kararlılıkta vurgulanmıştır. İran İslam Cumhuriyeti Nükleer Programı konusunda ise her üç ülke diplomatik çözüm çabalarına öncelik verilmesini vurgulamışlar ve bu bağlamda Suriye ve Katar, Türkiye'nin sürdürmekte olduğu çabalara desteklerini ifade etmişlerdir." şeklinde konuştu.