BIST 10.020
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.431,94
HABER /  GÜNCEL

Twitter yasağı: BBC Türkçe'ye erişemiyorsanız...

Herhangi bir nedenle bbcturkce.com'a ulaşmakta zorluk yaşamanız durumunda BBC'nin anlaşmasının olduğu Psiphon'u kullanabilirsiniz. Şirketin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Karl Kathuria anlatıyor.

Abone ol

Dördüncü gününe giren Twitter yasağı, DNS ve IP engellemeleri dışında, t.co URL adresini de kapsayacak şekilde genişletildi.

Kimi sitelerde kimi haberlere girmekte zorluk yaşandığı yolunda haberler de medyaya yansıyor.

'a ulaşmakta zorluk yaşamanız durumunda BBC'nin anlaşmasının olduğu Psiphon'u kullanabilirsiniz. Şirketin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Karl Kathuria anlatıyor:


Türkiye'de DNS sunucularına ulaşılamaması ve kimi sitelerde doğrudan IP engellemelerine bakarsak şimdiden internette erişime yönelik engellemelerin arttığını söyleyebiliriz.

Üstelik bu son da olmayabilir- son bir kaç ayda İran ve Venezuela'da daha fazla site ve hizmete erişimin engellendiğine tanık olduk, WeChat, Whatsapp ve Zello gibi sohbet uygulamaları farklı ülkelerde engellendi.

DNS değişiklikleri geçen Cuma günü geniş kitlelere ulaşmış olsa da insanlar bu tür engellemeleri daha uzun vadede geçersiz kılmalarına yardımcı olacak yazılım aramaya başladılar.

Bunlar arasında VPN (Virtual Private Network-Sanal Özel Ağ) ya da sansürü önlemeye yönelik Tor ya da Psiphon gibi yazılımlar bulunuyor.

Türkiye'de son bir kaç saattir VPN yazılımının da bloke edildiği yolunda haberler bulunuyor.

Bu aşamada Türkiye'de internet kullanıcılarının güvenebilecekleri bir hizmete ulaşmaları çok önem taşıyor.

Bu hizmetin bu tür erişim engelleme girişimlerine karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış olması lazım.

Psiphon bu tür durumlar ve daha kapsamlı engelleme girişimleriyle başedebilmek üzere tasarlanmıştır.

Yaılım hem ücretsiz hem de kullanıcıya bir çok yarar sağlar.

Açık kaynak anlayışına dayandığından yazılım kodu internette yayınlanmıştır, bu da güvenlik uzmanlarının yazılımın herhangi bir zarar içermediğinden ya da kullanıcıyı riske atmadığından emin olmasına imkân verir.

Psiphon'u nasıl edinebilirim?

Yazılımı edinmek çok kolay - indirmek için önce download@psiphon3.com <mailto:download@psiphon3.com> adresine boş bir eposta atın.

Gelecek epostalardan biri gerekli talimatları ve indirme linkini, diğeri de yazılımı eklenti halinde içerir. Bu link, BBC'ye özel hazırlanmıştır, yani kullanıcılar çalıştırır çalıştırmaz BBC Türkçe'yi görecekler.

Örneğin get@psiphon3.com adresi ise doğrudan Twitter ana sayfasına yönlendiriliyor.

Psiphon'un internet sitesine ulaşmak için ise https://psiphon.ca adresini kullanabilir ve sorun yaşarsanız Psiphon ile temasa geçebilirsiniz. (Twitter'da @PsiphonInc adresi kullanılıyor)

Bir diğer yöntem de mobil versiyonu Google Play Store'dan doğrudan indirmek... Hem boyutu küçük, hızı hem de kullanması kolay - masaüstündeki simge basar basmaz çalışır ve gerekli güncellemeleri otomatik yapar.

Psiphon'u kullanmak için uygulamayı başlatmanız yeterli. Android kullanıyorsanız, Psiphon uygulamasını güvenilir bulduğunuzu onaylayıp ondan sonra Başlat'a basmanız gerekecek.

Windows’ta ise .exe dosyasını başlattığınızda bağlanmaya başlayacaktır. Bir kaç saniye içinde standart tarayıcınız açılır.

Kısa bir not- Kimi haberler, benzer bir program olan Tor'un kullanıcı sayısının 30 - 40 bin arttığına işaret ediyor.

Psiphon'un henüz kesinleşmemiş verileri de Cuma gününden beri kullanıcı sayımızın 10 bin den 60 bine çıktığını gösteriyor.

Android uygulaması da 50 bin telefona indirilmiş durumda.