BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Tutuklu komutanlar için kritik YAŞ

Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinde ilk kez 68 tutuklu general ve amiral Yüksek Askeri Şura toplantısı gündeminde olacak.

Abone ol

Hakkında yakalama kararı bulunan Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler'in yerine yeni bir ismin atanması gündemde.

Şurada, terfi sırası gelen 40 generalden bazılarının emekli edilmesi bazılarına da 1 yıl uzatma kararı verilmesi bekleniyor.

Ancak bu kararı verecek şuranın da 1 üyesi tutuklu, 1 üyesi hakkında da yakalama kararı var.

2011 şurası öncesinde tutuklanan Bilgin Balanlı için geçtiğimiz yıl yeni bir orgeneral kadrosu oluşturulmuş, Balanlı "Yüksek AskeriŞura üyeliği" görevine getirilmişti. Balanlı gibi görev süresinin dolmasına 1 yılı kalan Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler'in ise görev yerinin değişmesi bekleniyor.

Çünkü geçtiğimiz yıl hakkında yakalama kararı çıkarılmasının ardından Gata'da tedavi altına alınan Taşdelerin Ankara'daki karargahı, vekaletle yönetiliyor.

Taşdeler'in EDOK Komutanlığı'ndan alınması, kalan görev süresince "yaş üyeliği" gibi pasif bir göreve getirilmesi bekleniyor.

İki eksikle toplanacak Şura'ya, harp akademileri komutanı aslan güner son kez katılacak. Silahlı kuvvetlerdeki en kıdemli general güner, emekliye ayrılacak.

Güner'den boşacalak orgeneral kadrosuna 1 korgeneral yükseltilecek. Bu rütbe için bekleme süresini dolduran ve ilk sırada olan korgeneraller tutuklu olduklarından terfi alamayacak. Bu nedenle sırada olmasa da bekleme süresini dolduran diğer korgeneraller arasından seçim yapılması gerekiyor.

Şurada, 40'a yakın general ve amiralin bir üst rütbeye terfi etmesi, 45 kurmay albayın ise tuğgeneralliğe yükselmesi bekleniyor.