BIST 10.677
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.446,83
HABER /  GÜNCEL

TÜSİAD'dan Başbakan'a cevap var

Erdoğan'ın hedefi olan TÜSİAD, tartışmayı 'vesayet' eksenine taşıdı. TÜSİAD, rahatsız olduğu iki maddeyi de açıkladı.

Abone ol

Anayasa referandumu konusunda 'evet' ya da 'hayır' şeklinde bir görüş açıklamayan, bu tavrı nedeniyle de Başbakan Erdoğan'ın "Bitaraf olan bertaraf olur" sözüyle karşı karşıya kalan TÜSİAD, tartışmayı bu kez 'vesayet' eksenine taşıdı.

Dün akşam NTV'de konuyla ilgili soruları yanıtlayan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TÜSİAD'ın gönüllü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu şu sözlerle vurguladı:

"Hiçbir vesayet altında karar vermeyiz. Üyelerimize de böyle birşeyi telkin etmeyiz"

Erdoğan'ın 'bertaraf' ifadesini sonradan düzelttiğini, 'Ben yok olurlar demek istemedim, kenarda kalırlar demek istedim' dediğini hatırlatan Boyner şöyle konuştu:

GÜDÜK DEMOKRASİ OLMAZ

"Her halükarda talihsiz bir nitemeydi diye düşünüyorum. Akla çok hoş olmayan şeyler getirdi. Ben bunu bir tehdit olrak algıladım. O çok ileri gitmek olur. Ama sivil toplumu ve çok sesliliğin çoğulculuğun artık yeşermesi gereken bir toplumda bu tip ifadeler artık biraz ümit kırıcı olabiliyor. Demokrasinin en önemli bileşkesi çoğulculuktur. Çoğunluğun hükmetmemesi değildir. Herkesin bir şekilde temsil edilebilmesidir, temsil adaletinin yüksek olmasıdır. Biz farklı seslere, farklı görüşlere, farklı yapılara, farklı kurumlara tahammül edemezsek çoğulcuğu sağlayamayız ve o da elimizde çok güdük bir demokrasi bırakır, buna da demokrasi bile diyemeyiz. Bu konuda bizim tavrımız çok net"

YURT DIŞINDA LOBİ İDDİALARI

Ümit Boyner, hükümeti yurt dışında yıpratmak için lobi yapıldığı iddialarına da yanıt verdi: ''Türkiye'nin batılı anlamda bir demokrasiye kavuşması için en çok çaba harcayan kurumuz. Böyle bir şey düşünülemez.''

IMF VE 35 MİLYAR DOLAR

TÜSİAD Başkanı, "IMF'den 35 milyar doların özel sektöre aktarılması konusunda hükümete talepte bulunulduğu iddiaları hakkında da şunları söyledi:

"IMF anlaşmasını bir stand by olarak ve aslında tamamıyla kamunun açıgını karşılamak üzere gündeme getirdik. Gerek de olmadı zaten. ‘35 milyar doları alın da özel sektöre verin’ diye bir söylem söz konusu bile olamaz"

HALİÇ’TE YAŞAYAN SİMONLAR

Boyner, geçtiğimiz hafta Yazı İşleri Özel programının konuğu olan Hanefi Avcı'nın 'Haliç'te Yaşayan Simonlar' kitabını da şöyle değerlendirdi:

"Kitabın içindekilerin doğru olup olmadığını zaman içinde anlayacağız. Zannediyorum soruşturma da başladı. Bence bu önemli bir şeydir. Gercekten okuduğunuz bir takım şeyler tüyler ürpertici. Kışisel hak ve özgürlükler konusunda bu tip yapılanmalar gerçekten varsa, mutlaka hükümetin bunun üzerinde durması gerekir diye düşünüyorum."