BIST 9.695
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.499,69
HABER /  GÜNCEL

Türköne'den çok tartışılacak öneri

Zaman Gazetesi yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne, tartışılacak bir öneride bulundu.

Abone ol

Mümtazer Türköne, Türk vurgusu etrafındaki tartışmaların sorunu çözmediğini bu yüzden de Türk Ocakları'nın kapatılmasını istedi.

CNN Türk'te Şirin Payzın'ın sunduğu "Ne Oluyor?" programında dün gece milliyetçilik kavramı ve Türk milliyetçiliğinin geldiği nokta tartışıldı. Programın konuklarından biri de Fatih Üniversitesi öğretim üyesi, Zaman Gazetesi yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne'ydi.

Osmanlı Türkçülük yapmadı ama Türk devletiydi

"Osmanlı Devleti 600 yıllık ömrü boyunca Türkçülük yapmadı; ama tartışmasız şekilde bir Türk devletiydi" diyen yazar,
8 Şubat tarihli Türk olmak ve Türkçü olmak başlıklı benzer ifadeler kullanmıştı: "Bugün Türkçülük yedi düvele karşı değil, Kürtlere karşı yapılıyor. Bir Türkçülük-Kürtçülük denklemi içinde iki taraf birbirinin cehennemine odun taşıyor. Soruyu can yakıcı bir şekilde soralım. Hiç fark etmez Kürtçülerin veya Türkçülerin tezi galip gelse gerçekte kim kazanmış olacak? Türklerden ve Kürtlerden başka herkes, öyle değil mi? Ne Türkçülüğün Türklere, ne de Kürtçülüğün Kürtlere bir faydası var"

Çözümün yolunun Türkiye'de eşit vatandaşlık hukukunun tesis edilmesi olduğunu savunan Türköne şunları söyledi:

TÜRKİYELİ İFADESİNDE SAKATLIK VAR

"Diyorlar ki Kürtler Türk demeyelim, Türkiyeli diyelim. Türkiyeli dediğiniz zaman aslında orada da sakatlık var. Türklerin yaşadığı ülke değil mi? Türkiye dediğiniz zaman. Yani ben Türk değiyim ama Türklerin yaşadığı ülkedenim demiş oluyor. Kürdistan diye bir bölge var. Aslında onların söylediklerinde de mantıksızlık var, o da çözmüyor.

ÇÖZECEK ŞEY EŞİT VATANDAŞLIK HUKUKU

Çözecek olan şey Türkiye'de eşit vatandaşlık hukukunun tesis edilmesi. Tesis ettiğiniz zaman zaten kelimelerle, kavramlarla problem kalmıyor. Kürtlerin kendi etnik kimlikleriyle, dilleriyle ilgili haklarında sıkıntı kalmazsa ada dilde eğitim hakkı da dahil olmak üzere o zaman siz ulusu Türkiye'de yaşayan 75 milyonu içine alacak genişliğe kavuşturmuş olursunuz. 

TÜRK KELİMESİ ETRAFINDAKİ BULUNAN CÖZÜMLER ÇÖZÜM OLMUYOR

Türk vurgusunu Türk kelimesi etrafındaki tartışmalar Türk ocaklarının kapatılmasını da o yüzden savunuyorum. Ulus vurgusunu yapalım, millet vurgusunu yapalım. Ulus devlet vurgusunu yapalım. Ama Türk kelimesi etrafındaki bulunacak çözümlerin artık çözüm olmadığını bütün cumhuriyet tarihi boyunca tecrübe ederek öğrenmiş omamız lazım.