BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,76
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Çok çocuk yapana erken emeklilik

Çalışma Bakanlığı kadınları çocuk yapmak için teşvik paketi hazırladı. Çocuk sayısına göre emeklilik yaşı kademeli olarak düşecek.

Abone ol

Türkiye'nin nüfus artış hızının düşmesi hükümeti yeni önlemler almaya itti. Hazırlanan öneriler arasında erken emeklilik seçeneği de var. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK’nın organizesinde düzenlenen “Ebeveyn izni ve iş-yaşam dengesi yaklaşımı çerçevesinde esneklik” konulu TAİEX seminerine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlığı tarafından kadınların istihdamının teşvik edilmesi için üzerinde çalışma yaptıkları konuları açıkladı.

KADINLARA KOLAYLIK

Bakan Faruk Çelik kadın istihdamının teşviki ile birlikte nüfus artış hızını gözeten politikaları devreye sokacaklarını belirtirken 7 aşamalı planı da şöyle aktardı:

1. Doğum izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılacak, maliyetinin devlet tarafından karşılanması sağlanacak.

2. Doğum iznine ayrılan kadının doğum sonrası işe alınması zorunlu kılınacak.

3. Çocuk yardımları artırılacak.

4. Kamuda kreş zorunluluğu getirilecek.

5. Şu anda sadece SSK’lı anneler 2 çocuğa borçlanabilirlerken bu sayı artırılacak.

6. Çocuk sayısına göre emeklilik yaşı kademeli hale getirilecek. Çok çocuk yapan anneler daha erken emekli olabilecek.

7. Çocuk yapan annelere yarı zamanlı çalışma imkanı sağlanacak.

ÜÇ ÇOCUK İFADESİNİN ALTINDA YATAN GERÇEKLER

2011 yılında binde 13.5 olan yıllık nüfus artışının 2012’de binde 12’ye gerilediği düşünüldüğünde, 65 yaş üstü nüfusun bugün yüzde 7.5 düzeyinde olduğunu, bunun 2023’te 10.2 düzeylerine çıkacağının dikkate alındığında çocuk meselesinin ne kadar önemli olduğunu altını çizen Çelik, “Başbakanımızın asgari 3 çocuk ifadesinin altında yatan gerçekler var, bunlar bilimsel verilere dayanan tespitler neticesinde ifade edilmiş cümleler” dedi.