BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,77
ALTIN 2.479,26
HABER /  GÜNCEL

Türkmenlerle ilgili iddialara yanıt

AFAD, Irak Türkmenleri’ne yardım sağlayan kuruluşlar arasında yer alan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın yürüttüğü yardım faaliyetler...

Abone ol

AFAD, Irak Türkmenleri’ne yardım sağlayan kuruluşlar arasında yer alan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın yürüttüğü yardım faaliyetlerine gerekli desteğin verilmediği yönündeki iddialara cevap verdi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin uluslararası insani yardımlarının koordinasyonundan sorumlu olan Başkanlığın aleyhinde bir süredir Irak Türkmenleri’ne yardım sağlayan kuruluşlar arasında yer alan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın yürüttüğü yardım faaliyetlerine gerekli desteği vermediği yönünde gerçeği yansıtmayan iddiaların öne sürüldüğü belirtildi.
Konunun açıklığa kavuşturulması için AFAD’ın Irak’a yapılan insani yardımlar konusunda takip ettiği uygulamaların bu vesileyle kamuoyu ile paylaşılmasının faydalı olacağı düşünüldüğü bildirilen açıklamada, "Irak için toplanan yardımlar Habur sınır kapısı sıfır noktasından takip edilmekte ve iki farklı yöntemle sürdürülmektedir. Bu yöntemlerden ilki bağışçıların gönderdikleri yardımların Habur’da kurulan AFAD koordinasyon merkezine tesliminin ardından, Irak Türkmen Cephesi Temsilcileri tarafından sağlanan nakliye imkanları ile teslim alınıp, bölgeye aktarılmaları şeklinde gerçekleştirilmektedir. İkinci yöntem ise yardım sahiplerinin topladığı yardımların doğrudan alana ulaştırılması, sınır geçişleri ve yabancı ülke topraklarında ulaşım konusunda kolaylıklar sağlanması ve istenilmesi halinde dağıtımın koordinasyonuna yardım edilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Tüm yardım süreci Irak Türkmen Cephesi ve Erbil Başkonsolosluğumuzla yakın iletişim halinde yürütülmektedir" denildi.
İddia edilen konuların AFAD tarafından tekrar incelendiğine dikkat çekilen açıklamada, "İlgili Vakıf, ilk etapta ulaşan yardımları taşıyan TIR’ların sınır geçişlerine AFAD tarafından destek verilmesi ve dağıtımın kendileri tarafından yapılması yöntemini tercih etmiştir. Vakfın 11 TIR’lık insani yardım malzemesi 09 Temmuz 2014 Çarşamba günü 13.30 civarında Habur sınır kapısına ulaşmaya başlamıştır. Aşırı yoğunluk olan sınır kapısından TIR’ların kolaylıkla geçişlerinin sağlanabilmesi için AFAD tarafından her türlü destek verilmiş ve Saat 17.00 itibarıyla tırların sınırdan çıkış işlemleri tamamlanmıştır. Irak sınır kapısındaki geçişlere de aynı şekilde AFAD tarafından destek verilerek işlemlerin hızlandırılması için her türlü gayret sarf edilmiştir. Her iki tarafta da işlemlerin gerçekleştirilmesi aşamasında 6 AFAD personeli, Dışişleri Bakanlığı’nın temsilcisi ve Gümrük Müdürlüğü yetkilileri yoğun çaba sarf etmiştir. Sınır geçişinin ardından Vakıf tarafından belirlenen muhatapların gelişine kadar yaklaşık 4 saat boyunca Dışişleri Bakanlığı irtibat görevlisi tarafından TIR’lara refakat edilerek, teslimine nezaret edilmiştir. TIR’ların Irak içerisindeki seyir güzergahları ve varış noktaları tamamen Vakıf tarafından belirlenmiştir. Sınıra 11 Temmuz 2014 tarihinde 20.55’te ulaşan yine Vakfa ait 10 ton bulgurdan oluşan gıda yardımı, sınırdaki lojistik depolarımıza teslim edilmiştir. Söz konusu gıda yardımı Başkanlığımız koordinasyonunda Irak Türkmen Cephesi ve Erbil Başkonsolosluğumuz nezaretinde 16 Temmuz 2014 tarihinde ihtiyaç sahibi Türkmenlere ulaştırılmıştır" ifadelerine yer verildi.

"AYRIM GÖZETMEKSİZİN..."
Açıklamada, AFAD’ın bugüne kadar yürüttüğü tüm kolaylaştırma çalışmalarında olduğu gibi, Irak Türkmenlerine gönderilmek üzere Türkiye’de yardım toplayan tüm kurum ve kuruluşlara ve STK’lara yardım ettiği ve süreçleri elinden geldiğince kolaylaştırmaya çalıştığı ifade edildi. Bir yandan da yardımların ulaştırılması konusunda yardım talep eden kuruluşlarla etkin bir iletişim içerisinde gerekli planlama, hazırlık ve uygulama faaliyetlerinin yürütüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Süreç bu şekilde işlemiş ve başarı ile sonuçlanması için samimi bir destek verilmiş olduğu halde konuyla ilgili benzer iddialar faaliyetlerin başlatıldığı tarihlerde de dillendirilmiştir. Bunun üzerine Başkanlık Özel Kalem’i tarafından, Sayın İsmet Büyükataman’ın bürosuna ulaşılarak 09 Temmuz 2014 tarihinde bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmede Başkanlığımızın hiç bir şekilde taraf gözetmeden yardım faaliyeti yapmak isteyen tüm kurum ve kuruluşlara destek verdiği, aksi yöndeki söylemlerin sahada çalışan personel nezdinde üzüntüye sebep olduğu kendilerine iletilmiştir. Görüşme Genel Sekreterlik danışmanının süreçle ilgili hiçbir sorun olmadığı, konunun iletişimsizlikten kaynaklanmış olabileceği yönündeki ifadelerini takiben verilen destek için Başkanlığımıza kurumu adına teşekkürleri ile sonlanmıştır. Türkiye’nin ortak gücü olan AFAD, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiç bir ayrım gözetmeksizin insani yardım faaliyetlerinde bulunmak isteyen tüm kurum kuruluşlarımızın faaliyetlerine destek vermeye, mümkün olan her türlü kolaylığı sağlamaya devam edecektir."
(İHA)