BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.400,78
HABER /  POLİTİKA

Türklerin etnik köken merakı

Halaçoğlu'nun 1 liraya etnik köken sorgusuna izin veren sitesine ilgi büyük oldu. 2 ayda siteye...

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
TTK eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun 1 liraya etnik köken sorgusuna izin veren sitesine ilgi büyük oldu. Siteye iki ayda 800 bin kişi giriş yaptı. 50 bin kişi de 1 lira ile etnik kimlik sorgusu yaptı.

Osmanlı tahrir belgelerini 6 ciltlik kitapta toplayan ve 60 bin lira harcayarak kitabı www.anadoluarsivleri.com sitesi ile sanal aleme taşıyan Halaçoğlu bu durumda 50 bin lira kazanmış görünüyor. Ancak kazanılan para henüz masrafı karşılamış değil. Halaçoğlu, “Ben araştırma için 60 bin lira harcadım. Masrafı karşılayacağımı zannediyorum. O nedenle bir lira dedim yoksa başka amacım olsa 5 lira derdim” dedi.

İNTERNETHABER’e konuşan Halaçoğlu, siteye ilgiyi, son yıllarda artan etnik köken tartışmasına bağladı. Gelişmeleri kaygıyla izlediğini anlatan Halaçoğlu, bu işin bilim insanlarının işi olduğunu söyledi.
Siyasilerin bu işlerden uzak durmasını isteyen Halaçoğlu şunları söyledi:
“1800’lü yıllardan bu yana Türkiye’nin etnik haritası çıkarılmaya çalışılıyor. Siyasiler şu kadar grup var, şu kadar etnisite var diye açıklamalar yapıyor. Bunlar devlet adamlarının söyleyeceği şeyler değil. Bilim adamları araştırıp konuşabilir ama devlet adamları yapmamalı. Onlar yöneticidir.”

Halaçoğlu, kendi yaptığı araştırma ile bu tartış ve gerilimi arttırıp arttırmadığı sorusuna ise “Tam tersi” diyerek şu yanıtı verdi:
“Türkiye’nin ihtilal dönemlerinde Kürt yoktur falan gibi ayrımcılığa neden olan açıklamalar, uygulamalar oldu. İnsanlara siz şu değilsiniz derseniz, tam tersini yapar. Bu psikolojik bir harekettir. Ama Anadolu’nun bir demografik yapısı var. Biz bunu bilmezsek ne politika üretebilir ne de insanlar arasındaki dayanışmayı sağlayabiliriz. Ben bu çalışmayı yaparken bilimsel bir çalışma yaptım. Kimsenin ırkıyla ilgilenmedim. Türkiye’de bir aşiret yapılanması, cemaat yapılanması vardır ve bu bir gerçekliktir. Bunun bilimsel anlamda araştırılması gerekir. Siz ülkedeki sosyal yapılanmayı bilemezseniz o zaman topluma hizmet edemezsiniz. Şu inançtan bu inançtan olması farklı davranma değil. Kime nasıl davranacağını bilmeniz gerek.”