BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,82
ALTIN 2.442,11
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeyi tanımlayacak dava

Ergenekon davası Batı basının dilinde. Açılan ikinci dava sonrası bir ilginç yorum da The Independent'den geldi.

Abone ol

The Independent gazetesi ise, Ergenekon için "Türkiye'yi tanımlayacak dava" nitelemesi yaptı.

Gelişmeleri başyazısında değerlendiren The Independent gazetesi, davayı Türkiye'nin geleceğini tayin edecek bir hukuki süreç olarak değerlendirdi.

Başyazıda, "Dava ülkenin modern tarihinde bir karar anı olarak nitelendirilebilir" denildi. Davanın iki ayrı iddianamesiyle suçlanan 142 sanık arasında emekli generaller, gazeteciler ve akademisyenlerin bulunduğu hatırlatılan başyazıda, "bu kişilerin tümünün geçen on yıldaki kayıpların ve faili meçhullerin arkasındaki güç olarak görülen ultra nasyonalist bir yapılanmanın mensupları olmakla ve seçilmiş AKP iktidarını devirmeye çalışmakla suçlandığı" kaydedildi.

ORDUNUN ETKİSİ

Tüm bunların çok sayıda faili meçhul ile AK Parti'yi bitirmek için oluşturulan örgütün üyeleri olmakla suçlandığını yazan gazete, ülkede uzun yıllar etkili olan ordunun etkisini kırmak için başlatılan bu hareketin alkışlanacağını yazdı.

AK PARTİ KARŞITLARININ KORKUSU

Ancak bazı kesimlerin bunun AK Parti'nin laik düzeni yıkıp yerine kendi sistemini oturtması için başlatılan bir hareket olduğu yönünde korkuları olduğunu da aktardı.

4 HÜKÜMETİN SONU

1960 yılından bu yana dört hükümetin ordu tarafından darbeyle indirildiğini yazan Independent, "Darbelerden sonraki uzun yıllarda Türk ordusu Türk toplumunda uzun yıllar etkisi gösterdi. Yargı sistemini kontrol altında tutarak toplum üzerindeki nüfuzunu devam ettirdi." yorumunda bulundu.

ASKERİ DARBELERDEN ÇOK FAZLA ÇEKTİ

Gazete, "Bu Batı dünyasının sadece izlemekle yetineceği bir iç kavga. Muhalefetin aksine Batı dünyası AK Parti'nin dini kaygılardan uzak kalacağını kanıtlamayı umut ediyor. Şu gerçek ki Türkiye siyasi hayatında askeri darbelerden çok fazla çekti. Eğer demokratik olmak istiyorsa Türkiye, bu ayrımı kesinleştirmeli." dedi.