BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.439,83
HABER /  POLİTİKA

Demirel 12 korucu için ne dedi?

Kaybolan 12 korucuya ne oldu? Herkes merak içinde. Eski milletvekili Esat Canan tartışmalara Demirel'i dahil etti.

Abone ol

1994 yılında kaybolan 12 korucunun esrarı sürerken tartışma farklı bir boyut kazandı. O dönemde kaybolan korucularla ilgili açlık grevi yapan Esat Canan, çaldığı kapılardan sonuç alamamış.

Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel, konuyu kendisine bildiren SHP milletvekili Esat Canan'a şunları söylediği iddia edildi:

"Böyle bir şey yok, devlet insan öldürmez, vatandaşını hiçbir şekilde öldürmez''

Meğer konu o dönemde de gündemdeymiş ancak gerekli mercilerden istenilen yanıtlar alınamamış. İşte onlardan birisi de Süleyman Demirel.

BİLİNEN OLAY

Şemdinli ilçesine bağlı Ortaklar köyü Ormancık mezrasında gözaltında kaybedildiği iddia edilen 12 kişi ile ilgili konuşan 19 ve 22. dönem Hakkari Milletvekili Esat Canan, gazetecilere yaptığı açıklamasında, olayın bilinen bir olay olduğunu savundu.

AÇLIK GREVİ YAPMIŞ

Konuyu meclis gündemine getirmek için TBMM'de açlık grevi bile yaptığını ancak olayı gündeme getirmeyi başaramadığını söyleyen Canan, şöyle dedi:

''Vatandaşlar şikayetlerini dile getirdi. Ben de konuyu gündeme taşımak için basınla paylaştım. Ancak bir türlü konuyu gündemde tutmayı başaramadık. TBMM'de bir günlük açlık grevi eylemi yaptım. Daha sonra DYP-SHP Koalisyon Hükümeti'nin İnsan Haklarından Sorumlu Bakanı Algan Hacaloğlu'nu Şemdinli'ye getirdim, vatandaşların şikayetlerini bizzat dinledi.''

DEMİREL'İN VERDİĞİ CEVAP

Başka çaresi kalmadığı için konuyu dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e de ilettiğini belirten Canan, ''Demirel'in bana verdiği cevap şöyle oldu: (Böyle bir şey yok, devlet insan öldürmez, vatandaşını hiçbir şekilde öldürmez'' Hükümetin SHP kanadı olayın üstünde durmaya çalıştıysa da dönemin Başbakanı Tansu Çiller bu tür sorunların hükümetin gündemine getirilmesini istemiyordu'' dedi.